Hrvatski Medijski Servis

ZBOG ČESTITANJA DANA RS Hajka na srpske novinarke u Sarajevu

Svjetlana Topalić. Foto: Glas Srpske

Sarajevski mediji, uz pratnju brojnih ekstremista na društvenim mrežama, u protekla dva dana pokrenuli su hajku i neviđen medijski linč novinarke BHRT-a Svjetlane Topalić i Srba zaposlenih na ovom javnom rtv servisu zato što su putem društvenih mreža čestitali Dan Republike – 9. sijačanj, piše Glas Srpske.

Svjetlana Topalić, koja na BHRT-u radi od njegovog formiranja, našla se na meti nakon što je na svom “Twitter” profilu objavila twit: “Sretan ti rođendan, Republiko.” Identičnu poruku na “Facebooku” postavila je i direktorica BH radija Pejka Medić, koja se kao i Topalić odmah našla na meti “kolega” iz sarajevskih medija i korisnika mreža.

Izvjesni Mirsad Mulaosmanović napisao je na Facebooku da “treba otići pred RTV i j… mater, istjerat govna četnička”, a na njegovu objavu nadovezao se Safet Murić sa “jedino to djeluje, provjeriti koja su njihova auta i zapaliti na parkingu majku im četničku j…”

Svjetlana Topalić kaže za “Glas Srpske” da se ne plaši nikakvih prijetnji i da će nastaviti normalno dolaziti na posao, zato što apsolutno nikoga nije uvrijedila onim što je objavila na “Twitteru”.

– Jednostavno ne mogu shvatiti da netko može ovako reagirati i da upućuje najstrašnije uvrede i prijetnje. Nikoga nisam uvrijedila, nikoga nisam provocirala, nikome nisam ništa osporavala i zato je sve ovo što je uslijedilo i što se događa još strašnije – kaže Topalić za Glas Srpske.

Pejka Medić, koja je nekoliko puta do sada bila na udaru i sarajevskih medija i pomračenih umova na društvenim mrežama, kaže da je oguglala na prijetnje i psovke, ali da nikada neće pokleknuti pred neprijateljima Republike Srpske.

– Želim još jednom čestitati Dan Republike svim njenim građanima i izrazim zadovoljstvo što je Republike Srpska dostojanstveno obilježila još jedan rođendan. Oni koji ne mogu sakriti svoju mržnju prema Srpskoj samo bude srpski inat i tjeraju na jedinstvo i obranu Republike – kaže Medić.

Prijetnje i poruke mržnje Svjetlani Topalić osudila je i glavna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić. S druge strane, Poslovodni odbor BHRT-a jučer je poslao priopćenje.

– BHRT će, u skladu s postojećim internim aktima koja propisuju ponašanje i istupe zaposlenika na društvenim mrežama, ispitati sve činjenice vezane za objave naših uposlenika na privatnim profilima društvenih mreža, a povodom obilježavanja osporavanog Dana RS – navodi se u priopćenju.

Urednik Informativnog programa BHRT-a Marko Radoja rekao je za “Glas Srpske” da je na godišnjem odmoru, ali da u potpunosti podržava svoje kolegice Svjetlanu Topalić i Pejku Medić.

– Nijedna od njih nije uradila ništa ni uvredljivo, ni nezakonito i neshvatljiva mi je hajka koja je pokrenuta protiv njih – kratko je rekao Radoja./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte