ZBOG BROJNIH NEPRAVILNOSTI Vlasti RS poništile diplomu ravnatelju OSA-e Osmanu Mehmedagiću – Osmici

Obrazovne vlasti Republike Srpske naložile su definitivno poništavanje fakultetske diplome ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, Osmanu Mehmedagiću Osmici, čime se ozbiljno smanjuju izgledi da se ponovno kandidira na tu dužnost budući da mu mandat istječe tijekom studenoga.

Kako su u srijedu izvijestili mediji, Inspektorat Republike Srpske donio je odluku o poništavanju diplome Mehmedagiću nakon rješenja Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je odbio njegov zahtjev za preispitivanjem prvostupanjskih odluka obrazovnih vlasti RS-a.

Diploma, koju je izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke, bit će i službeno poništena objavom u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Pravni zastupnici banjolučkog sveučilišta su se prije nekoliko mjeseci žalili na prvostupanjsku odluku o poništenju fakultetske diplome i uložili prigovor Okružnome sudu u Banjoj Luci te ministarstvu za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske.

Ministarstvo je odbilo prigovor Mehmedagićevih odvjetnika, a identičnu odluku je donio i Okružni sud u Banjoj Luci.

Osman Mehmedagić, kojemu tijekom studenoga istječe mandat na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), stekao je prijepornu diplomu koju mu je 2007. izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke.

Inspektori iz RS-a su utvrdili kako su prigodom upisa na fakultet i polaganja ispita počinjene brojne povrede i nepravilnosti protivne Zakonu o sveučilištu, Statutu i Pravilniku o ispitima na Fakultetu za poslovne studije, zbog čega je naloženo poništenje diplome.

Afera s fakultetskom diplomom isplivala je nakon što je Državno odvjetništvo BiH početkom godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama i zatražilo od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome njihovih djelatnika.

Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), kojoj je Mehmedagić na čelu, u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u aferu navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH, što je u više navrata opovrgnuto.

Mehmedagić je na dužnost ravnatelja OSA-e dospio kao kadar kojega je predložila bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), a slovi za osobu vrlo blisku predsjedniku SDA-a Bakiru Izetbegoviću. Njegovome ocu Aliji Izetbegoviću je tijekom rata Mehmedagić bio osoba od povjerenja i tjelohranitelj./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POLICIJA TRGA ZA RAZBOJNIKOM

Prijeteći oružjem oteo novac od radnika Lutrije u Mostaru

Prava drama odvijala se večeras u Ulici Osmana Ose Grebe u Mostaru.Naime, na meti razbojnika našla se poslovnica Lutrije BiH. Kako saznaje Faktor, naoružani...