BANJA LUKA

Završena trodnevna manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci”

U sklopu kulturne manifestacije “Jukićevi dani” drugo večer, 23. listopada 2020. upriličena je autorska izložba akademskog slikara Davora Paponje pod nazivom “Okrilje”.

“Ovaj ciklus slika autora u formalnom smislu ne predstavlja iskorak, nego ogled kontinuiranog svođenja likovnog jezika na čisto označavanje. Ispravno je ovdje istaknuti da svaki vizualni izraz, čak i u najsvedenijoj formi “larpurlatizma”, teži da nedvosmisleno zazove mentalnu impresiju i nemoguće ga je svesti na pukog označitelja”, istaknula je kustosica Bojana Tamindžija.

Izložba je izazvala mnogo zanimanja kao i sama manifestacija “Jukićevi dani” ali zbog novonastale situacije vezane uz pandemiju COVIDA-19, broj posjetitelja je bio ograničen i poduzete su sve mjere zaštite prema preporukama kriznog stožera.

Treći dan, 24. listopada 2020., prema planu i programu manifestacije upriličena je večer “Banjolučkih književnika”.

Tako su posjetitelji mogli uživati u poeziji mlade spisateljice Mihaele Šumić iz knjiga “Imenik Laure Carvalho i “Nekoliko sitnih uboda” zatim u priči mladog spisatelja Fedora Marjanovića “Junak bez lica” te u stihovima književnice Edine Heldić Smailagić koja je inače i predsjednica Bošnjačke zajednice kulture Preporod Banja Luka.

Heldić Smailagić je bila inspirirana i svoje stihove je posvetila upravo onome kojemu je u čast i organizirana manifestacija kako bi ga se sačuvalo od zaborava, najsvjetlijem liku naše relativno bliske prošlosti fra Ivanu Frani Jukiću Banjalučaninu. Pjesme koje je posvetila su simboličnog naziva “Čovjek od čelika” i “Svjetionik”. Predsjednica HKD Napredak podružnica Banja Luka Ružica Ševarika se zahvalila nazočnima na dolasku i zatvorila manifestaciju te istaknula kako se nada da će “Jukićevi dani” postati tradicionalna manifestacija u rodnom gradu ovog velikana.

“Još jednom za manje od godinu i pol dana od obnove rada naša podružnica je bila na razini zadatka i zajedno sa suorganizatorima uspješno organizirala ovu trodnevnu manifestaciju i dala svoj doprinos, ne samo u održavanju razine kulture nego smo obogatili kuturni sadržaj u gradu i našim sugrađanima približili lik i djelo Banjalučanina ispred svog vremena” istaknula je Ševarika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije