KRIVIĆ PISAO MANDIĆU

Zaustavite paralelno i izvansustavno djelovanje Kriznog stožera KCUS-a!

Vršitelj dužnosti premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić uputio je danas pismo Vjekoslavu Mandiću, ministru zdravsta Federacije BiH u kojem ga poziva da zaustavi „izvansustavne aktivnosti Kriznog stožera KCUS“, te ističe da je dio zaključaka Kriznog stožera institucije na čijem je čelu dr. Sebija Izetbegović u suprotnosti s naredbama Federalnog ministarstva!

– Obraćamo Vam se iz jednog konkretnog razloga, a to je pitanje pisma koje smo dobili od Kriznog stožera Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer, 30.10.2020. godine mail-om oko 17.10h, a upućeno je premijerima Federacije i Kantona Sarajevo, Vama, te Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, Kriznom stožeru Federacije BiH i Kriznom stožeru Kantona Sarajevo. Razlog našeg obraćanja jeste molba za davanjem uputa i tumačenja vezano za zaključke Kriznog stožera KCUS. Radi se o tome da je dio zaključaka u potpunoj suprotnosti s Vašim naredbama s početka ovog tjedna, o angažiranju i stavljanju u funkciju dodatnih 30% bolničkih kapaciteta za potrebe liječenja od Covid-a 19, ali i sa zaključcima i odlukama zajedničke sjednice Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo održane prošli petak i subotu, a koje smo Vam blagovremeno dostavili – stoji u Krivićevom pismu federalnom ministru zdravstva dr. Vjekoslavu Mandiću.

Krivić u pismunavodi da „iako je rok od 72 sata koliko ste Vašom naredbom ostavili za realizaciju i izvještavanje o njenom izvršenju već istekao, kao i rokovi iz naredbe kantonalnog Kriznog stožera i Vlade Kantona Sarajevo, mi još uvijek nismo dobili informaciju o tome je li ista ispoštovana na KCUS.“

– Zaključcima Vlade Kantona Sarajevo je zatraženo od Federalne inspekcije da izvrši kontrolu realizacije iste u KCUS-u, te smo od strane direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, obavješteni da će inspekcijski nadzor biti realiziran u ponedeljak ili utorak sljedećeg tjedna. Kontrolu spomenutih naredbi i zaključaka u Općoj bolnici izvršila je Kantonalna inspekcija jučer tijekom dana i obavijestila nas o realiziranim aktivnostima – naveo je.

Podsjetio je u pismu Mandiću da u skladu sa članom 187. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, u situacijama kada nije proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, s ciljem upravljanja i koordiniranja rada zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika formiraju se krizni stožeri federalnog ministarstva, odnosno kantonalnog ministarstva koji su nadležni djelovati do momenta proglašavanja prirodne i druge nesreće, kada ulogu upravljanja akcijama zaštite i spašavanja na teritoriji Federacije, odnosno području kantona preuzima federalni, odnosno kantonalni stožer civilne zaštite.

Detaljnije je organizacija i nadležnost po ovim pitanjima uređena Pravilnikom o organiziranju i načinu rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

– U ovako uspostavljenom sustavu, organizacija i struktura funkcionira na način da unutar uspostavljenih kriznih stožera svoje stručne stavove iznose i predlažu svi članovi, pa tako i predstavnici Kriznog stožera Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu! Kako je dio zaključaka Kriznog stožera Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u suprotnosti s Vašim, ali i i s naredbama Kriznog stožera Kantona Sarajevo, molimo Vas da hitno reagirate i zaustavite ovakve pojedinačne i izvansustavne aktivnosti Kriznog stožera KCUS i da nas o eventualnim obavezujućim uputama i naredbama, u skladu s gore citiranim propisima, hitno obavijestite o karakteru zaključaka Kriznog stožera KCUS – poručio je Krivić.

Do tada, kako je naveo, „želimo Vas obavijestiti da ćemo i dalje postupati isključivo po naredbama i zaključcima kriznih stožera-stožera Federacije BiH i Kantona Sarajevo u skladu s važećim propisima i učiniti sve da se svaki segment funkcioniranja zdravstvene zaštite u ovako složenim okolnostima, stavi u funkciju zaštite života i zdravlja građana Kantona Sarajevo“

– Molimo Vas da svojim autoritetom, s ciljem unaprijeđenja sustava zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, pa tako i u Kantonu Sarajevo, odmah posebnim naredbama zaustavite ovakva i slična paralelna postupanja, jer više nego ikada nam je potreban jedinstven sustav zdravstvene zaštite u Federaciji BiH i čitavoj BiH baziran na jasno definiranim obvezama i odgovornostima – istaknuo je v.d. premijera Sarajevskog kantona./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NEOVISNO O REZULTATIMA LOKALNIH IZBORA

Zašto je Mostar glavni grad Hrvata u BiH i zašto će to i ostati?

Sa 105.797 stanovnika Mostar je središte Hercegovine, jedan od većih gradova u BiH, jedini višenacionalni grad u zemlji, ali i glavni grad Hrvata u...