EPUBLIKA SRPSKA

Zatražen raskid ugovora o nabavci pokretne bolnice i povrat 4,2 milijuna KM

Ugovor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i poduzeća “Balkan global”, o kupovini pokretne bolnice, bit će jednostrano raskinut. To je odlučeno na sjednici Stožera za izvanredne situacije RS, jer dobavljač nije u dogovorenom roku osigurao potrebnu dokumentaciju, i dobio suglasnost Agencije za lijekove BiH za dio medicinske opreme iz Italije i Njemačke.

Vlada Republike Srpske se odlučila za kupovinu mobilne bolnice, kako bi zdravstveni sektor bio spremniji u borbi protiv pandemije virusa korona.

Rokovi za cjelokupnu isporuku opreme za pokretnu bolnicu su probijeni, pa je Republika Srpska odlučila raskinuti ugovor s dobavljačem. Poduzeće “Balkan global” dužno je da vrati 4,2 milijuna KM, koliko mu je avansno uplaćeno.

– Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora – rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U poduzeću “Balkan global” kažu da će raskid prihvatiti, a novac vratiti.

Također, smatraju da je ovo klasičan primjer da BiH ne funkcionira kao normalna zemlja, jer u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva nisu dozvolili da se roba ocarini i montira, tražeći sve i jedan papir za najmanji komad medicinske opreme iako su znali da se oprema nabavlja iz tadašnjeg epicentra pandemije virusa korona, sa sjevera Italije i da je to bilo nemoguće osigurati u rekordnom vremenu.

– Mi smo se obvezali na rok od 12 dana za isporuku polazeći od pretpostavke da ćemo u izvanrednoj situaciji od ove Agencije dobiti dozvolu za uvoz opreme, ali nismo ni danas dobili dozvolu, što je dovelo do niza administrativnih poteškoća i do kašnjenja. Mi ćemo izvršiti povrat od 4,2 milijuna KM – naveo je Slaven Ristić, vlasnik “Global Balkana” i Tehničkog remonta Bratunac.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH tvrde da oni nisu bili kočnica.

Direktor Aleksandar Zolak za portal Srpskainfo kazao je da je zahtjev za uvoz medicinske opreme za pokretnu bolnicu njima upućen tek prije dva dana. Јučer su na taj zahtjev odgovorili tražeći dopunu dokumentacije. Pojasnio je da je zahtjev za uvoz uputila firma Derbi trejd iz Brčkog.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika odluka da ugovor bude raskinut je dobra. Kaže Srpska nije željela kalkulirati. Tvrdi, nadležna Agencija nije htjela uvažiti okolnosti koje su bile veoma složene u postupku nabavke.

– Novac koji je bio uplaćen bit će vraćen. Za dalje ćemo razgovarati hoćemo li tu bolnicu nabaviti ili nećemo, kasnije u nekom vremenu. Ali, mislim da je korektno da se ova priča stavi ad akta. Oni koji u tome vide nešto slavodobitno, to je njihov problem – istakao je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije