Zatočen na dužnosti gradonačelnika

Prošlo je 4 godine od kako je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe Izbornog zakona, koje se odnose na izbor vijećnika za Gradsko vijeće Mostara, ocjenjujući ih diskriminacijskim, zbog toga što je različit broj birača iz 6 gradskih područja birao jednak broj vijećnika, pa glas svakog građanina Mostara nije vrijedio jednako. Za te četiri godine političke stranke nisu uspijele postići dogovor o novim izbornim pravilima po kojima bi glas svakog građanina Mostara, kao što je to slučaj u drugim jedinicama lokalne samuprave, vrijedio jednako, pa je teško vjerovati da će dogovor o tome ikada biti postignut.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Ukoliko i OHR ostane pri tome da neće nadomještati nediskriminirajuće odredbe koje je sam nametnuo, aktualni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je na toj dužnosti već 12 godina, a kojemu je mandat istekao prije tri godine mogao bi, ne svojom voljom, postati doživotni gradonačelnik “Grada na Neretvi”.

Bešlić, naime, sve da hoće ne može odstupiti s dužnosti, budući nema komu podnijeti ostavku. Gradsko vijeće koje ga je biralo, već odavno je raspušteno, pa ga nema tko ni smijeniti, a izgledi da bude izabrano novo, koje bi izabralo i novog gradonačelnika, čini se jednaki su izgledima da političke stranke u BiH postignuo dogovor o preustroju daytonske BiH.

– Pomaka u pregovorima nema, ustvrdio je Bakir Izetbegović nakon jučerašnjeg, tko zna kojeg u nizu sastanka čelnika SDA, HDZ BiH i SBB-a o pronalasku riješenja za Mostar.

Mostar je već odavno postao paradigma neriješenih nacionalnih odnosa u BiH i nemogućnosti da se izađe iz svojevrsne pat pozicije, luđačke košulje nametnute u Daytonu.

Budući ima velike šanse da bude jedini doživotni gradonačelnik Mostara u demokratskim sustavima i svojevrsni zatočenik na toj dužnosti, jer nema mogućnost odstupiti, Bešlić po tome predstavlja raritet u cijelom svijetu./HMS/

Najnovije

LEGIJA SLOBODNE RUSIJE:

Regrutiramo tisuće za napad na Moskvu!

Legija slobodne Rusije, koja je preuzela odgovornost za napad u Belgorodu prošlog tjedna, rekla je za Times da regrutira "tisuće" za napad na Moskvu....