Zastupnički dom usvojio zaključak kojim se deblokira Federalni parlament

Zaključcima koje je predložila parlamentarna većina večeras na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, izmijenjena su neka od dosadašnjih pravila vezanih za funkcioniranje parlamentarnih radnih tijela, povjerenstava i odbora.

Obrazloženje je da će na taj način biti otklonjena blokada u radu pojedinih ovih tijela, izazvana nedolaskom članova iz redova oporbe na njihove sjednice, što posredno blokira i rad Parlamenta budući da zakone i druge akte trebaju razmotriti prethodno ova tijela prije nego što dođu na dnevni red Doma.

Suština predloženih zaključaka je da radna tijela, u određenim okolnostima mogu odlučivati većinom glasova članova prisutnih na sjednici.

Oporba se tijekom rasprave žestoko usprotivila takvom prijedlogu tvrdeći da grubo krši i mijenja Poslovnik Doma, pa je iz klupa Stranke demokratske akcije najavljena i mogućnost krivičnih prijava protiv inicijatora.

Inače su iz opozicije tvrdili da iza svih promjena stoji nastojanje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice da za sudca Ustavnog suda BiH, iz Federacije bude imenovan Marin Vukoja, a da stranke Trojke i u ovom slučaju izlaze ususret HDZ-u pridružujući se navedenim inicijativama mada veoma spornim, po mišljenju oporbe.

Povjerenstvo za izbor i imenovanja je, naime, parlamentarno tijelo koje, između ostalog, treba predložiti nedostajućeg sudca Ustavnog suda iz Federacije, a iabrati Zastupnički dom većinom glasova. Iz klupa vladajućih je inače kazano da je rad ovog povjerenstva, primjerice, u blokadi od ljetos, a Zakonodavno-pravnog povjerenstva od studenog prošle godine.

Iz redova vladajućih nisu ni jednog trenutka spomenuli da je imenovanje Vukoje krajnji cilj navedenih promjena već su se čvrsto držali stava da namjeravaju odblokirati rad parlamentarnih tijela jer je u njihovoj nadležnosti, kao neophodna proceduralna stepenica, predlaganje imenovanja ili razmatranje zakona i drugih akata prije nego što dođu na dnevni red Doma.

Stranka demokratske akcije najavila je ranije tijekom dana da će se obratiti apelacijom Ustavnom sudu FBiH jer smatra da je i samo održavanje ove sjednice sporno budući da je predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić ovlastila dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića da vodi zasjedanje, a da se nije dogovorila o tome i s drugom dopredsjedavajućom Edinom Gabelom.

Nakon večerašnjeg prihvatanja većinom glasova zaključaka vezanih za funkcionisanje radnih tijela, naredna točka dnevnog reda je ‘Izbor i imenovanja’./Fena/HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img