Zastupnički dom PS BiH raspravlja o dopunama Zakona o obrani BiH

– Postavljanjem zastupničkih pitanja na koja su članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebali odgovarati odmah, usmeno, počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, zastupnici danas nisu dobili odgovor na većinu postavljenih pitanja, jer članovi Vijeća ministara na koje su se pitanja odnosila nisu bili prisutni na sjednici.

Nakon zastupničkih pitanja utvrđen je dnevni reda današnje sjednice na kojem je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obrani BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, sa zahtjevom za razmatranje po žurnom postupku.

Dom naroda je krajem siječnja, na prijedlog izaslanice Marine Pendeš, usvojio predloženi zakon.

Izaslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Povjerenstvo za promet i komunikacije Zastupničkog doma nije podržalo principe prijedloga tog zakona.

Vijeće ministara BiH usvojilo je predloženi zakon, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, radi prilagođavanja potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Zastupnici će razmatrati i principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu BiH, koji je predložio zastupnik Denis Zvizdić.

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma nije utvrdilo usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH, niti je podržalo principe prijedloga tog zakona.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, financiranje i sva druga pitanja u vezi s osnivanjem i funkcioniranjem Vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacijskog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Zvizdić je ranije, obrazlažući predloženi zakon, kazao kako je riječ o jednom od prioriteta iz Mišljenja Europske komisije koji zahtijeva da BiH, “jamči institucionalnu pravnu sigurnost svim građanima na teritoriji cijele države tako da se uspostavi pravosudno tijelo kojem bi bilo povjereno osiguranje dosljednog tumačenja prava u cijeloj BiH”.

Pred zastupnicima će se naći i nekoliko izvješća, informacija, kao i zastupničkih inicijativa./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img