Sve vijesti

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Zastupnički dom PS BIH nije usvojio Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas na sjednici, u drugom krugu glasovanja, nije usvojio Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine u prvom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon predviđao je objedinjavanje postojeće regulative u jedan zakon kojim se sustavno definira ta oblast.

Donošenjem tog zakona omogućilo bi se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem diplomacije.

Zastupnici, također u drugom krugu glasovanja, nisu usvojili Prijedlog zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora u prvom čitanju, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnički dom je podržao zastupničku inicijativu Aide Baručije, Sabine Ćudić i Predraga Kojovića, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH da u roku od 60 dana u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH kojim će se regulirati status električnih romobila u prometu.

Zastupnici su usvojili: Izvješće o financijskoj reviziji izvršenja proračuna institucija BiH za 2022. godinu, Izvješće o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, kao i Izvješće o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2022. godinu.

Usvojeno je i Izvješće o radu Pravobraniteljstva BiH za 2022. godinu.

Zastupnici su primili k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseci 2023. godine.

Podržana je zastupnička inicijativa Šerifa Špage kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da uz konzultacije sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH u roku od 30 dana pripremi i dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, radi normiranja uvođenja novih suvremenih tehnologija u izborni proces u BiH.

Zastupnički dom nije usvojio prijedlog zaključka o osnivanju privremenog istražnog povjerenstva u vezi s iznošenjem obavještajnih podataka ministra obrane Zukana Heleza, čiji su predlagač zastupnici Sanja Vulić i Milorad Kojić.

Data je suglasnost za ratifikaciju nekoliko sporazuma među kojima su: Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, te Sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VREMENSKA PROGNOZA

Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovog tjedna

U BiH preovladava pretežno sunčano vrijeme. Niske naoblake ili magle jutros je bilo na jednom dijelu istoka Bosne i Krajini. Temperature zraka izmjerene u 10:00...