Sve vijesti

NAKON SLUČAJA U V. KLADUŠI

Zašto F BiH nema registar pedofila, kao RS?

Izmicanje pravdi nažalost vrlo je česta pojava. Za pedofile posebno. U Velikoj Kladuši uhićen je ranije osuđivani silovatelj Senad Mustedanagić. Policiji je prijavljeno novo krivično djelo silovanja. U Hrvatskoj se ovakve i slične osobe nalaze u registru osoba koja su pravosnažno osuđena za krivična djela zloupotrebe i spolnog nasilja nad djecom. U Federaciji Bosne i Hercegovine takvog registra nema.

Opće je poznata činjenica da su osobe koje imaju parafiliju, kolokvijalnim jezikom rečeno pedofili, neizlječivi i da su samim tim povratnici u krivična djela. I nejasno je zašto zakonodavci nisu usvojili registar koji bi zaštitio djecu.

“Te osobe jesu evidentirane u kaznenim i operativnim evidencijama i osim registra seksualnih prestupnika i pedofila, potreban je i veći i bolji rad policije na terenu. Ako se već zna da je pedofil na nekom području da se njegovo kreatnje evidentira, da se donesu određene mjere zabrane od strane suda, prilazak školi, korištenje interneta. Sve te sitnice su nedefinirane”, kaže za N1 inspektor za cyber kriminal Federalne uprave policije Saša Petrović.

Društvo bi se osjećalo sigurnije kada bi se osobe poput Mustedanagića nadzirale i pratile.

U Republici Srpskoj je 2018. uspostavljen Registar osoba koje su pravosnažno osuđena za krivična djela zloupotrebe i spolnog nasilja nad djecom.

“Ovdje su upravo sve osobe koja su pravosnažno osuđena za sva krivična djela koja se odnose na bilo koju vrstu seksualnog nasilja nad djecom, bilo da se radi o spolnom nasilju, dječijoj pornografiji ili nekom drugom krivičnom djelu iz te oblasti. Registar je točno propisao na koji način se vode ove evidencije i vode se pri Upravi kriminalističke policije i zakon je propisao i obveze osoba koja se nalaze u ovom registru, obveze javljanja u policijsku stanicu u mjestu prebivališta, kao i zabranu prilaska osoba iz registra mjestima gdje se okupljaju djeca, a to su prije svega škole, predškolske ustanove, ali i druge ustanove gdje dolaze djeca. U slučaju da se oni pojave tu postoje čak i mjere i sankcije ne samo lišenje slobode, nego i novčane kazne”, pojasnila je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske.

Ukoliko bi se donio u FBiH zakon i registar bi zaštitio djecu i na druge načine. Ovaj registar nameće i obvezu da prilikom prijema u radni odnos osoba koja imaju kontakt s djecom, poslodavci provjere nalaze li se u Registru. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...