Zašto biste maslinovo ulje trebali koristiti svaki dan?

Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj prehrani, utječući ne samo na okus naših obroka, već i na naše cjelokupno zdravlje. Kad je u pitanju zdravlje (posebno srca), izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.

Neka ulja su bogata nezasićenim mastima koja su zdrava za srce i povezuju se sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i upala u tijelu (mononezasićene i polinezasićene masti).

Maslinovo ulje je odavno poznato po svom značajnom doprinosu zdravlju srca i smanjenju upale. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje je povezano sa snižavanjem nivoa LDL kolesterola (“lošeg” kolesterola) dok promovira povećanje HDL kolesterola (“dobrog” kolesterola), piše Klix.ba.

Pored toga, protuupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i ima prednost specifične vrste antioksidansa zvanih polifenoli.

Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje razine kolesterola, snižavanje krvnog tlaka pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta.

Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja.

Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše tijelo od zasićenih masti.

Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti kada su dio uravnotežene prehrane.

Uključivanje maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu smatra se mudrim izborom za one koji imaju za cilj poboljšati zdravlje srca i upravljati upalom, što ga čini osnovnom u mediteranskoj ishrani poznatom po svom pozitivnom utjecaju na dobrobit srca i krvnih žila.

Mediteranska dijeta je naširoko promovirana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img