ZAPOVJEDNIK NJEMAČKE VOJSKE: Moramo se pripremiti za rat!

Zbog mogućih prijetnji iz Rusije načelnik Glavnog stožera njemačke vojske (Bundeswer) Carsten Breuer traži da se brzo sačini raketna obrana.

“Imamo vremena pet do osam godina. U tom razdoblju moramo napraviti raketnu obranu. Alternative nema”, rekao je Breuer listovima medijske grupe Funke od petka.

“Vidimo da će Rusija za pet do osam godina biti sposobna voditi rat protiv država NATO. Do tada i mi u Njemačkoj moramo biti u stanju da jedan takav napad odbijemo”, istakao je Breuer, dodajući da je neophodno rješenje u okviru NATO.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema tajni oko svojih namjera prema Zapadu, rekao je načelnik glavnog stožera Bundeswera.

“To ne znači i da se takav napad za pet do osam godina mora realizirati. Ali, moguće je. Kao vojnik, moram biti spreman za najgori scenarij, a to znači da moramo biti u stanju braniti se za pet godina”, naveo je Breuer.

Napad, prema njegovim riječima, može biti sveobuhvatan, od cyber prostora, preko dronova do raketiranja.

Breuer se usprotivio ideji o zamrzavanju rata u Ukrajini koju je izložio jedan istaknuti političar socijaldemokrata kancelara Olafa Scholz.

“Zamrzavanje rata zahtijeva da to prihvate obje strane. Skoro da nema zamrznutog sukoba u svijetu koji se nije ponovo rasplamsao. Trenutna vojna situacija u Ukrajini ukazuje da zamrzavanje rata ne izgleda ni moguće ni poželjno”, objasnio je Breuer.

Za jačanje Bundeswera, vlada je brzo po početku ruskog napada na Ukrajinu osnovala poseban fond vredan 100 milijardi eura.

Breuer kaže da je 80 odsto sredstava opredijeljeno, ali da nije sve što se naruči odmah dostupno.

“Trenutno prolazimo kroz sito. Materijal je većim dijeelom naručen, ali još ne stiže do trupa u mjeri u kojoj bih želio.”

Za Breuera je 100 milijardi eura tek “početno financiranje”. Proračun za obranu mora trajno ostati na razini od dva posto BDP-a, zaključio je Breuer.

To je udio koji inače zahtijeva i NATO od svojih država članica/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img