Zapovjednik izraelske vojske odobrio napad na Rafah

Načelnik stožera izraelske vojske Herzi Halevi odobrio je planove nastavka rata u Gazi, priopćila je izraelska vojska večeras.

Halevi je “odobrio daljnje korake”, rekao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

Izraelski tv kanal Kan izvijestio je da je dio planova i vojna operacija na grad Rafah na jugu enklave uz egipatsku granicu. Po svemu sudeći uskoro se očekuje evakuacija civilnog stanovništva.

Izraelski saveznici hitno upozoravaju protiv ofenzive na Rafah zbog stotina tisuća interno raseljenih Palestinaca koji su se sklonili ondje. Međutim, Izrael smatra da je ta operacija potrebna kako bi se uništili preostali bataljuni palestinske islamističke organizacije Hamas. U suprotnome može se očekivati ponovno oživljavanje Hamasa.

Glasnogovornik Izraelske vojske izravno se obratio taocima koje drži Hamas. “Nastavit ćemo se boriti dok se ne vratite kući”, rekao je. Rođaci talaca su u nepodnošljivoj situaciji i sve ćemo učiniti da oslobodimo njihove voljene, dodao je.

Prema zdravstvenim vlastima Gaze, ubijeno je više od 34.000 ljudi, a ozlijeđeno gotovo 77.000 od početka rata koji je započeo prije šest i pol mjeseci. Te brojke, koje ne razlučuju borce od civila, ne mogu se neovisno potvrditi./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img