ZAPOVJEDNIK BRITANSKE VOJSKE: Zbog nedostatka vojne pomoći Zapada ukrajinska protuofenzivu tek 2025.

Zapovjednik britanskih oružanih snaga izjavio je da će Ukrajini nedostajati streljiva sve dok Zapad ne odluči poslati dodatnu pomoć. Za to će biti potrebno još nekoliko mjeseci, a za to vrijeme će se Ukrajina moći samo braniti. Admiral sir Tony Radakin govorio je na konferenciji u Londonu. Nije izravno komentirao prijedlog francuskog predsjednika Macrona da pošalje vojsku u Ukrajinu, ali je naglasio potrebu za hitnom pomoći, prenosi Guardian.

Vojni čelnik je rekao da se Ukrajina suočava s teškom situacijom na kopnu, gdje vojsci nedostaje streljiva i zaliha. Republikanci su u Kongresu zaustavili američke pošiljke pomoći, a Europa još nije pokrpala taj nedostatak. Američki predsjednik Joe Biden jučer se u Bijeloj kući sastao s vođama Kongresa. Razgovarali su o pomoći za Ukrajinu. Vođa većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da je sastanak bio intenzivan.

Radakin je rekao da članice NATO-a razgovaraju o tome “kako ojačati podršku Ukrajini”, a vijesti po tom pitanju očekuju se tijekom NATO-ovog summita u Washingtonu koji će biti održan u srpnju. Rekao je da Rusija osvaja male teritorije, poput istočnog grada Avdijivke, koji su osvojili nakon pet mjeseci. U napadima na grad ubijeno je 17.000 Rusa, a još je 30.000 ozlijeđeno.

Žestoke borbe sada se odvijaju u blizini Časiv Jara, još jednog grada u regiji Donbas, odakle su se Ukrajinci povukli prošle godine nakon pada Bahmuta. “Žestoke bitke su u tijeku na rubovima sela Ivanivske i Bogdanivke na istoku”, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Ilia Jevlaš.

“Mislim da će ta situacija trajati još najmanje nekoliko mjeseci”, zaključio je Radakin. Sugerirao je da Ukrajina neće moći krenuti u protuofenzivu sve do kasnog ljeta ili, što je vjerojatnije, početka iduće godine.

Prekjučer je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da ne treba isključiti slanje vojske u Ukrajinu, iako je naglasio da saveznici nisu postigli konsenzus oko tog pitanja. NATO nije odgovorio na njegov komentar.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je da Velika Britanija ne planira poslati vojsku, a to su rekli i SAD, Njemačka, Italija, Španjolska i još neke druge zapadne zemlje.

Radakin je također rekao da ministarstvo obrane ne planira uvesti obavezni vojni rok. “Nismo na rubu rata s Rusijom. Ne čeka nas invazija. Nitko u ministarstvu obrane ne govori o novačenju u tradicionalnom smislu te riječi”, naglasio je Radakin.

Radakin tvrdi da je Rusija potpuno okupirana ratom u Ukrajini te da ne predstavlja vojnu prijetnju Britaniji ni istočnim članicama NATO-a. Mogla bi predstavljati ozbiljnu prijetnju kad bi obnovila zalihe tenkova, oklopnih vozila, dalekodometnih projektila i artiljerije te kad bi se izvukla iz dugotrajnog i teškog rata, objasnio je Radakin. “Ne tvrdim da Rusija nije opasna”, dodao je admiral. “Demonstrirala je to agresijom unutar i izvan svoje države, ali istovremeno je puno manje sposobna nego što smo očekivali.”/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img