Zapaljena zgrada UN-ove agencije za pomoć Palestincima u Jeruzalemu

Glavna agencija Ujedinjenih naroda za pomoć Palestincima (UNRWA) zatvorila je svoje sjedište u istočnom Jeruzalemu nakon što su lokalni izraelski stanovnici zapalili dio kompleksa, priopćila je agencija

Philippe Lazzarini, šef UNRWA-e, rekao je u objavi na platformi X da je odlučio zatvoriti kompleks dok se ne uspostavi odgovarajuća sigurnost. Rekao je da je ovaj incident od četvrtka već drugi u manje od tjedan dana.

“Ovo je nevjerojatno. Još jednom su životi osoblja UN-a došli u ozbiljnu opasnost”, rekao je.

“Odgovornost je Države Izrael kao okupacijske sile osigurati da osoblje i objekti Ujedinjenih naroda budu zaštićeni u svakom trenutku”, rekao je.

UNRWA, osnovana kako bi se bavila palestinskim izbjeglicama koje su pobjegle ili su bile prisiljene napustiti svoje domove tijekom rata 1948. u vrijeme stvaranja Izraela, dugo je bila meta izraelskog neprijateljstva.

Od početka rata s Gazom izraelski dužnosnici više su puta pozivali na zatvaranje agencije, optužujući je za partnerstvo s islamističkim pokretom Hamas u Gazi, što Ujedinjeni narodi oštro odbacuju.

Izrael smatra cijeli Jeruzalem svojim glavnim gradom i ne želi ga dijeliti, uključujući istočne dijelove zauzete u ratu 1967., a koje Palestinci žele za svoj budući glavni grad nezavisne države.

Lazzarini je rekao da je osoblje bilo prisutno u vrijeme incidenta, ali nije bilo žrtava. Međutim, vanjski prostori oštećeni su u požaru, koji je ugasilo osoblje jer je hitnim službama trebalo vremena da reagiraju.

Još nema komentara izraelske policije.

Lazzarini je rekao da su skupine Izraelaca održavale redovite prosvjede ispred kompleksa UNRWA-e posljednja dva mjeseca te da su ovog tjedna prosvjednici osoblje i zgradu gađali kamenjem.

Na snimci koju je uz objavu podijelio Lazzarini vidi se dim u blizini zgrada na rubu kompleksa agencije, dok se u pozadini čuje skandiranje i pjevanje.

Na snimci se vidi i gomila u pratnji naoružanih muškaraca ispred kompleksa, koja je skandirala “Spalite Ujedinjene narode”, rekao je Lazzarini./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img