Sve vijesti

TVRDE AMERIČKI IZVORI

Zapad nagovara Ukrajinu da krene u pregovore s Rusima

Predsjednik Joe Biden fokusiran je na iscrpljivanje ukrajinskih vojnih snaga, tvrde dvije osobe upoznate sa situacijom.

“Administraciju trenutno najviše brine ljudstvo”, rekao je jedan izvor NBC-ju. Naime, SAD i saveznici mogu poslati Ukrajini oružje, ali ako nema obučenog vojnog kadra, ta oprema neće poslužiti svrsi.

Biden je zatražio da Kongres odobri dodatna sredstva za pomoć Ukrajini, ali zasad nema pomaka zbog otpora nekih republikanaca u Kongresu. Bijela kuća je u svom posljednjem prijedlogu vezala pomoć Ukrajini za pomoć Izraelu. To je dobilo podršku među nekim republikancima u Kongresu, ali drugi i dalje tvrde da će glasati samo za paket pomoći Izraelu.

Dok podrška javnosti pada, veliko je pitanje novac. Bidenova administracija potrošila je 43,9 milijardi dolara na sigurnosnu pomoć Ukrajini od ruske invazije u veljači 2022., prema podacima Pentagona. Američki dužnosnik za NBC kaže da je administraciji ostalo oko 5 milijardi dolara prije nego se iscrpe zalihe. A Ukrajini više ne bi bilo pomoći da administracija nije rekla da je otkrila računovodstvenu pogrešku od 6,2 milijarde dolara zbog višemjesečnog precjenjivanja opreme poslane u Kijev.

Bidenova administracija trenutno ne vidi nikakve znakove da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati s Ukrajinom, rekla su dva američka dužnosnika. Zapadni dužnosnici kažu da Putin i dalje vjeruje da može “pričekati Zapad” ili nastaviti s borbom sve dok SAD i njegovi saveznici ne izgube domaću potporu za financiranje Ukrajine ili dok borba za opskrbu Kijeva ne postane preskupa.

U međuvremenu, Ukrajina i Rusija bore se da ne ostanu bez naoružanja. Američki dužnosnici također procjenjuju da će Rusija ove zime ponovno krenuti u napad na ukrajinsku infrastrukturu za grijanje i električnu energiju.

S druge strane, očekuje se da će Ukrajina željeti više vremena za borbu, posebno s novim, snažnijim naoružanjem. Međutim, “raste osjećaj da je prekasno i da je vrijeme za postizanje dogovora”, kaže bivši američki dužnosnik NBC-ju. Nije, stoga, sigurno da će Ukrajina pokrenuti još jednu proljetnu ofenzivu./HMS/

1 COMMENT

  1. Vase novine pratim da vidim evoluciju price o Ukrajini i ratu.
    Zelim da vidim kraj price o Ukrajini koju namjeravate ‘prodati’ citaocima Vase novine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...