HRVATSKI NARODNI SABOR BIH

Žalosti činjenica da se gospodin Sejdić stavlja u službu bošnjačkog nacionalizma

Sveopći napadi koji su uslijedili na Visokog predstavnika gospodina Schmidta nakon što je javno istaknuo otvoreno političko pitanje preglasavanja i diskriminacije Hrvata u BiH ogolila je bošnjački nacionalizam “do kosti”, ističe se u priopćenju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Gospodin Schimdt se uvjerio na vlastitoj koži što slijedi kada se netko “usudi” progovoriti o tome da Bošnjaci već tri puta biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Razina histerije koja se podignula u posljednja tri dana pokazuje u kakvom društvenom vakuumu se Bosna i Hercegovina danas nalazi i tko je uzrok najvećih podjela koje su danas vidljivije nego ikada, navodi se u priopćenju HNS BiH.

HNS naglašava kako je Schmidt prvi put, nakon dosta vremena, ispred institucije koju predstavlja progovorio o onome čemu BiH, Europa i svijet svjedoče dugi niz godina: hrvatskom narodu se dokidaju Ustavom zajamčena prava na svim razinama vlasti, a u Predsjedništvu BiH je tri puta nametnut predstavnik biran isključivo bošnjačkim glasovima. Kada je gospodin Schmidt progovorio o nečemu što svi znaju, kreću frontalni napadi na njega, kažu u HNS BiH.

-Nismo nimalo začuđeni tko je prvi javno osuo paljbu po gospodinu Schmidtu, ali smo ostali iznenađeni da se istom krugu priključio i gospodin Sejdić, predstavnik naroda koji je također žrtva diskriminacije većinskog bošnjačkog nacionalizma. Unatoč činjenici da se 97% stanovništva izjašnjava pripadnikom jednog od tri konstitutivna naroda, bošnjački nacionalizam iskorištava 3% onih koji se tako ne izjašnjavaju da pod krinkom pseudograđanskog pokuša od Bosne i Hercegovine napraviti nešto što u svojoj povijesti nikada nije bila, i to kroz sustavnu političku i institucionalnu diskriminaciju, stoji u priopćenju HNS BiH.

Već više od desetljeća smo, naglašava se u priopćenju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH najveći politički zagovornici ukidanja svakog oblika diskriminacije i majorizacije, ali gospodin Sejdić iz njemu poznatih razloga staje uz stranu radikalnih nacionalističkih narativa koji izazivaju najdublje postratne podjele u društvu.

-Podsjećamo gospodina Sejdića na odluku Europskog suda za ljudska prava koju je on i pokrenuo i što ta ista odluka nalaže. Postavljamo pitanje gospodinu Sejdiću tko bira klub ostalih u federalnom Domu naroda sve ove godine i smatra li te izaslanike svojim predstavnicima te štite li oni prava romske nacionalne manjine? Također, smatra li gospodin Sejdić da bi npr. bošnjački “građani” ikada izabrali potencijalno njega za svoga predstavnika?

Gospodinu Sejdiću upućujemo poruku ohrabrenja da pokaže snagu te se otrgne iz nacionalističkih ralja i bude istinski borac za prava romske nacionalne manjine kako bi konačno donijeli europske civilizacijske vrijednosti u našu zemlju i otklonili sve diskriminacije i pokušaje nametanja političkih predstavnika bilo kome, stoji na kraju priopćenja Hrvatskog Narodnog sabora BiH./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U ZAGREBU, U 89. GODINI

Umro književni velikan- Anđelko Vuletić

Članove i simpatizere Hrvatskog kulturnog društva Napredak potresla je vijest o smrti Napretkovca Anđelka Vuletića koji je preminuo u četvrtak, 21. listopada 2021. godine...