Hrvatski Medijski Servis

ZAKON O PRAVIMA DEMOBILIZIRANIH BORACA I BRANITELJA Borci i branitelji nezadovoljni Prijedlogom zakona

Usvojenim zakonom o pravima demobiliziranih boraca i branitelja i članova njihovih obitelji, demobilizirani borci pored prava na borački dodatak mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost pri zapošljavanju i druga prava.

Cilj je kako kaže ministar Bukvarević demobiliziranim borcima i članovima njihovih obitelji osigurati ista prava na cijeloj teritoriji države, prenosi N1.

Boračke naknade, kako je potvrdio Bukvarević, neće biti u jednakim iznosima. Određivat će se u zavisnosti od dužine sudjelovanja u OS.

“Borački dodatak predviđen je za demobilizirane branitelje koji imaju 57 godina, 3 godine sudjelovanja u OS i nemaju drugih prihoda za život. Druga kategorija su demobilizirani branitelji koji imaju 60 godina života, 1 godinu sudjelovanja u OS i treća kategorija je 65 godina za koje nismo stavili uvjete dužine sudjelovanja u OS i posebna kategorija su žene branitelji s 50 godina života ukoliko nemaju prihoda iz drugih izvora”, kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar boračke populacije.

Zakon je usvojen jednoglasno , a njime je propisana i javna objava Jedinstvenog registra boraca i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti identiteta.

“Prethodile su ovom zakonu temeljite analize , morali smo krenuti od činjenice da zadržimo financijsku stabilnost Federacije koja je mukotrpno nakon 20 godina postignuta, bitno je da je zakon usvojen jednoglasno, što znači da ne postoji bar u koaliciji koja čini Vladu rezerva spram pogleda na boračku i braniteljsku populaciju i na prava koja im pripadaju”, ističe premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Usvajanje Prijedloga zakona uslijedilo je nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio Federalno ministarstvo za pitanja boraca i Vladu Federacije BiH da ga dostavi u hitnu parlamentarnu proceduru.

“On kad dođe u Parlament bit će distribuiran zastupnicima i mi smo planirali da sjednicu održimo 10 srpnja ove godine i da na toj sjednici razmatramo Zakon o pravima demobiliziranih boraca i branitelja članovima njihovih obitelji i da razmotrimo i usvojimo Zakon o boračkim i braniteljskim udruženjima”, kaže Edin Mušić, predsjedavajući ZD P FBiH.

Usprkos usvajanju Zakona, demobilizirani borci i branitelji okupljeni ispred zgrade Vlade nisu zadovoljni, najviše negodujući zbog Bukvarevićeve odluke da se danas ne pojavi pred borcima./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte