ZAKON O PRAVIMA DEMOBILIZIRANIH BORACA I BRANITELJA Borci i branitelji nezadovoljni Prijedlogom zakona

Usvojenim zakonom o pravima demobiliziranih boraca i branitelja i članova njihovih obitelji, demobilizirani borci pored prava na borački dodatak mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost pri zapošljavanju i druga prava.

Cilj je kako kaže ministar Bukvarević demobiliziranim borcima i članovima njihovih obitelji osigurati ista prava na cijeloj teritoriji države, prenosi N1.

Boračke naknade, kako je potvrdio Bukvarević, neće biti u jednakim iznosima. Određivat će se u zavisnosti od dužine sudjelovanja u OS.

“Borački dodatak predviđen je za demobilizirane branitelje koji imaju 57 godina, 3 godine sudjelovanja u OS i nemaju drugih prihoda za život. Druga kategorija su demobilizirani branitelji koji imaju 60 godina života, 1 godinu sudjelovanja u OS i treća kategorija je 65 godina za koje nismo stavili uvjete dužine sudjelovanja u OS i posebna kategorija su žene branitelji s 50 godina života ukoliko nemaju prihoda iz drugih izvora”, kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar boračke populacije.

Zakon je usvojen jednoglasno , a njime je propisana i javna objava Jedinstvenog registra boraca i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti identiteta.

“Prethodile su ovom zakonu temeljite analize , morali smo krenuti od činjenice da zadržimo financijsku stabilnost Federacije koja je mukotrpno nakon 20 godina postignuta, bitno je da je zakon usvojen jednoglasno, što znači da ne postoji bar u koaliciji koja čini Vladu rezerva spram pogleda na boračku i braniteljsku populaciju i na prava koja im pripadaju”, ističe premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Usvajanje Prijedloga zakona uslijedilo je nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio Federalno ministarstvo za pitanja boraca i Vladu Federacije BiH da ga dostavi u hitnu parlamentarnu proceduru.

“On kad dođe u Parlament bit će distribuiran zastupnicima i mi smo planirali da sjednicu održimo 10 srpnja ove godine i da na toj sjednici razmatramo Zakon o pravima demobiliziranih boraca i branitelja članovima njihovih obitelji i da razmotrimo i usvojimo Zakon o boračkim i braniteljskim udruženjima”, kaže Edin Mušić, predsjedavajući ZD P FBiH.

Usprkos usvajanju Zakona, demobilizirani borci i branitelji okupljeni ispred zgrade Vlade nisu zadovoljni, najviše negodujući zbog Bukvarevićeve odluke da se danas ne pojavi pred borcima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

25 MILIJUNA KM

Zahuktali se radovi na izgradnji autoceste od Bune do Počitelja

Na izgradnji 7,2 km duge poddionice Buna – Počitelj trenutno je angažirano 120 radnika i više od 50 strojeva. Radovi na objektima su pri...