ZAKLJUČCI PREDSJEDNIŠTVA SDA: Kompromisom žele uspostaviti vlast; okomili se na SNSD, VSTV i ministrira Grubešu zbog Marka Radića

SDA poziva Predsjedništvo BiH da na temeljima Sporazuma potpisanog 5. kolovoza ove godine nastavi tragati za kompromisom kojim bi se otklonile prepreke za uspostavljanje vlasti, zaključeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA.

Predsjedništvo SDA pozdravlja rezultate koje su, unatoč blokadama i opstrukcijama, ostvarili Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH u razdoblju od održavanja općih izbora. Bosna i Hercegovina, s naglaskom na Federaciju, u proteklih godinu dana bilježi konstantan ekonomski rast na što ukazuju svi relevantni parametri, od povećanja industrijske proizvodnje i naplate poreza, preko rasta broja novozaposlenih i prosječne plaće, povećanja prosječne i minimalne mirovine i dr.

Predsjedništvo SDA pozdravlja stavove iznesene u izvješćima specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o politici opstrukcija i blokada koju provodi SNSD.

– Pozivamo institucije nadležne za implementaciju Daytonskog sporazuma da, u skladu sa svojim mandatom, a na temelju činjenica iznesenih u navedenim izvješćima, poduzmu odgovarajuće mjere s ciljem sankcioniranja opstrukcija u radu institucija – zaključak je Predsjedništva SDA.

SDA poziva OHR da, u skladu sa svojim ovlastima, na principima tzv.“Gregorianaovog modela“ obustavom plaća sankcionira sve parlamentarce koji neispunjavanjem poslovničkih obaveza sprečavaju rad Parlamentarne skupštine BiH. Ovo se posebno odnosi na parlamentarce iz SNSD-a koji nisu dostavili prijedlog članova parlamentarnih komisija, a što je njihova izričita poslovnička obveza.

Također je zaključeno da je omogućavanje uvida u otvorene predmete ratnih zločina udruženju iz Srbije prvorazredni skandal u radu VSTV-a, kojim je nanesena ogromna šteta pravosudnom sustavu Bosne i Hercegovine.

-Nezabilježeno je u praksi bh. pravosuđa da su nevladinim organizacijama iz susjedne države dostavljeni podaci o predmetima koji su još uvijek u tijeku. Na ovaj način prekršen je Zakon o kaznenom postupku BiH, izvršen je pritisak na neovisnost i efikasnost pravosuđa, te stvorene pretpostavke za kompromitaciju kako presuđenih, tako i svih budućih odluka. Imajući u vidu teške posljedice ovog postupka, odgovorni u VSTV-u moraju podnijeti ostavke i da se protiv njih pokrene postupak, tvrde u SDA

Predsjedništvo SDA daje punu podršku ministrima SDA u Vijeću ministara na inzistiranju da u prijedlog Revidirane strategije budu uključene informacije o predmetima s A liste, kao i plan regionalne suradnje s ciljem sprečavanja pojave da osuđeni ili osumnjičeni za ratne zločine odlaskom u susjedne zemlje izbjegavaju kaznenu odgovornost.

Nedopustivo je da nadležne institucije u BiH, s naglaskom na Ministarstvo pravde, nedovoljno rade na tome da osiguraju uvjete da svi odgovorni s dvojnim državljanstvom budu privedeni pred lice pravde, te da čak pomažu osuđenicima da ublaže ili izbjegnu kazne (slučaj Marka Radića), stav je Predsjedništva SDA.

Promocija knjige u kojoj se negira istina o zločinu na Tuzlanskoj kapiji, u organizaciji Ministarstva obrane Srbije, predstavlja uvredu žrtvama i obiteljima ubijenih, ali i poruku da Srbija ne želi dobre odnose sa susjedima, stav je SDA.

Iz Predsjedništva SDA navode da razočaravajuće poruke predsjednika Francuske o NATO-u, Bosni i Hercegovini, kao i njegov raniji odnos prema Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, nanose štetu stabilnosti i europskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Blokada EU integracija Zapadnog Balkana, a zatim i dovođenje u pitanje NATO saveza, otvara prostor za destabilizaciju Zapadnog Balkana kao i još snažnije prisustvo drugih geopolitičkih utjecaja u ovom dijelu Europe, čime se izravno radi protiv interesa i stabilnosti same EU, ističe se u priopćenju.

– Ako predsjednik Macron želi staviti u fokus političke poteškoće s kojima se BiH uistinu suočava, pozivamo ga da nam pruži konstruktivnu podršku korisnu i za BiH i za EU, na liniji politike ranijih predsjednika prijateljske Francuske. Činjenica je da je iz Bosne i Hercegovine na bliskoistočno ratište otišlo pet puta manje oosba nego iz same Francuske. U posljednje četiri godine nitko iz BiH nije otišao na ratište – ističu iz SDA.

Relevantni podaci institucija Bosne i Hercegovine, kao i State Departmenta i CIA-e, ukazuju da se BiH, kroz svoje sigurnosne i pravosudne institucije a uz podršku međunarodnih partnera, ozbiljno pozabavila problemom povratka sa stranih ratišta, te da na suzbijanju ekstremizma uradila više od mnogih europskih zemalja, navodi se u Priopćenju SDA.

SDA traži od vlada na svim razinama da prije zime riješe problem smještaja migranata. Podsjećaju građane BiH da su i sami u velikom procentu iskusili muke izbjeglištva. Pozivaju ih da se s humanošću i pijetetom odnose prema ljudima koji bježe od rata i nasilja, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BEZ PARDONA

Zašto sam “pogriješio” u Dnevniku RTV Herceg Bosne?

Kada sam u Dnevniku Televizije Herceg Bosne čestitao rukometnoj reprezentaciji Hrvatske na pobjedi nad Norveškom i plasmanu u finale Europskog rukometnog prvenstva- pogriješio sam....