Hrvatski Medijski Servis

ZAGREB Juncker podržao ulazak Hrvatske u šengensku i eurozonu

Foto: PIXELL

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker podržao je u Zagrebu ulazak Hrvatske u šengensku zonu i zonu eura, izrazivši nadu da će pozitivna preporuka za priključenje prostoru slobode kretanja biti upućena

Europskom vijeću još za mandata njegove komisije koji završava 31. listopada ove godine.

– Želim da tijekom mandata ovog EK-a damo preporuku Vijeću da Hrvatska postane dio šengenskog prostora – rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom RH Andrejom Plenkovićem.

Juncker je u četvrtak doputovao u dvodnevni posjet Hrvatskoj koji je počeo u Dubrovniku, a završava u Zagrebu.

Šef hrvatske vlade također je izrazio očekivanje da će do kraja mandata EK-a Hrvatska dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni, istaknuvši da je na tom planu napravljen veliki posao.

– Hrvatska očekuje da bi do kraja mandata ovog EK-a dobili pozitivnu evaluaciju napretka koji smo napravili u ispunjavanju kriterija za pristupanje šengenskom prostoru. U tom pogledu Hrvatska je učinila jako puno – rekao je Plenković, pa dodao da je Hrvatska odmah nakon ulaska u EU iskoristila prvih 120 milijuna eura, a nakon i dodatnih 120 miliju na eura.

– Hrvatska jača svoju vanjsku granicu, unaprjeđuje policijsku suradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posljednje elementa koji su na stolu kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog Vijeću – rekao je predsjednik Vlade RH.

Što se tiče eurozone, predsjednik EK-a smatra da je ‘Hrvatska potpuno spremna uskoro se priključiti mehanizmu ERM II’.

– O tome će odlučiti Europska središnja banka, a EK to poduprijeti – istaknuo je Juncker./Hina/HMS

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte