Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

U konkurenciji 70 regija i gradova Europske unije, Grad Zagreb dobio je zlatnu nagradu za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti za 2024., u kategoriji gradova većih od 50.000 stanovnika, a dodijelila ju je Helena Dalli, europska povjerenica za ravnopravnost.

U ime Grada Zagreba preuzela ju je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Zagreba.

Zagreb je jedini grad iz Hrvatske koji je ušao u uži izbor, boreći se za titulu s gradovima iz sedam europskih zemalja: Italije, Grčke, Poljske, Portugala, Slovenije, Španjolske i Švedske. “Priznanje ne vidimo samo kao pohvalu, već i kao našu obvezu da kao Gradska uprava i nadalje razvijamo vrijednosti jednakosti i nediskriminacije”, rekla je Vidović.

“Inkluzija nije samo fraza, već temeljno načelo u oblikovanju naših politika i aktivnosti”, rekao je tim povodom zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, istaknuvši kako je Zagreb posvećen stvaranju inkluzivnog društva u svim područjima života. “Moramo se nastaviti boriti protiv stereotipa i diskriminacije, rušiti barijere i poticati dijalog koji promiče razumijevanje i empatiju. Nagrada potvrda je ključne političke vrijednosti naše gradske uprave, a to je socijalna pravda”, dodao je.

Grad Zagreb se prijavio s inicijativama koje potiču pravednost, jednakost, uključenost i sigurnost kroz sustavne, obuhvatne i inovativne programe, a koji se bave ženama žrtvama nasilja, beskućnicima, osobama s invaliditetom, LGBTIQ+ osobama, migrantima i Romima. Zagreb je prema podacima Europske komisije već godinama među 10 posto najboljih regija u EU po rezultatima borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, u konkurenciji 244 europske regije.

“Za 2024. Grad Zagreb donio je 80 posto veći proračun za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju i pokrenuo niz novih investicija u proširenje usluga. Ovog ljeta gradska Poliklinika Suvag otvorit će novu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku, uređujemo dvije nove lokacije za ustanovu Mali dom, jednu za ranu intervenciju a drugu za odrasle osobe s invaliditetom, Zagrebački centar za neovisno življenje proširio je krajem prošle godine usluge za djecu s autizmom, a ove godine ponudit će takve usluge i na zapadu Grada”, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, prenosi Hina./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img