Hrvatski Medijski Servis

ZADNJI ADUT ZA KOSOVO Vučić ‘privodi’ 70.000 Srba da pozdrave Putina

Foto: REUTERS/PIXELL

Predsjednik Rusije Vladimir Putin bit će u četvrtak 17. siječnja gost Beograda. Bit će to još jedna prilika da se pokaže prijateljstvo dviju država i dvaju naroda.

Putin dolazi u posjet Beogradu u vrijeme kada je predsjednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić uzdrman prosvjedima na kojima se okuplja sve više građana. Sljedeći prosvjed zakazan je za 16. siječnja, na dan ubojstva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovic, Vecernji.hr.

Utjecaj Rusije na Balkanu

Unatoč brojnim obećanjima, ubojice Ivanovića i njihovi nalogodavci još nisu nađeni. Špekulira se i da će upravo pitanje statusa Kosova, čije rješavanje ulazi u završnu fazu, biti jedna od glavnih tema razgovora Putina i Vučića.

Naime, Vučić je obećao rješavanje pitanja Kosova, ali ne samo da to goruće pitanje nije riješeno nego je situacija između Prištine i Beograda sve složenija.

Prema nekim mišljenjima, Vučić želi iskoristiti sve veći utjecaj Rusije na Balkanu i tako si osigurati bolju pregovaračku poziciju.

Pri tome treba znati i da još nije utvrđen način rješavanja toga pitanja pa se govori o razmjeni teritorija, razgraničenju… Smatra se i da su mjere Prištine i stavovi EU i Washingtona Vučića stjerali u kut te da mu je upravo Putinov posjet posljednji pokušaj da nešto preokrene u svoju korist.

– Vučić je nešto obećao i to je na neki način i naplatio, ali nije odradio. Pitanje Kosova još je otvoreno, s time da je svojim postupcima i izjavama upravo Vučić napravio najviše za nezavisnost Kosova – rekla je srbijanska zastupnica u Skupštini Sanda Rašković Ivić.

Isporuka tenkova i raketa

Prema najavama srbijanskih medija, Putinov će zrakoplov od granice Srbije do beogradskog aerodroma Nikola Tesla pratiti MIG-ovi 29. Tijekom posjeta Putin će Vučiću uručiti i Orden Aleksandra Nevskog, visoko odličje koje ruska država dodjeljuje istaknutim ličnostima za razvoj međudržavne suradnje.

U Srbiji se ništa ne prepušta slučaju pa se najavljuje da će Putina u Beogradu dočekati više od 70.000 ljudi, a osiguravati više od 5000 policajaca.

Očekuje se dolazak više od tisuću autobusa iz cijele Srbije, a kako prenose neki srbijanski mediji, vladajući SNS angažirao je organizacije širom države koje su dobile kvote, ovisno o veličini grada, općine i broja članova stranke, koje su dužni dovesti u Beograd da dočekaju Putina. Najavljuje se da će biti razgovora i o suradnji dviju država, novim ruskim ulaganjima u Srbiji vrijednim nekoliko stotina milijuna eura i priključenju Srbije na plinovod Turski tok.

Ponovno će se razgovarati i o vojnoj suradnji i isporuci tenkova T-72 i protuzračnih raketa./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte