RJEŠENJE AGENCIJE ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

Zabranjuje se objavljivanje osobnih podataka osoba u izolaciji i osoba zaraženih Corona virusom

Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini, donijela je Rješenje kojim se “zabranjuje nadležnim organima na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske i županijske stožere civilne zaštite kao i drugim organima, koji djeluju u izvanrednoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona, da objavljuju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije”.

Nalaže se nadležnim organima da odmah uklone i blokiraju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus kao i osobama koje poštuju određene mjere izolacije i samoizolacije, čiji podaci su javno objavljeni.

Agencija je donijela Rješenje na osnovu člana 40. stav (1) točka a) Zakona o zaštiti osobnih podataka i člana 61. Zakona o upravi rješavajući po službenoj dužnosti u predmetu utvrđivanja zakonitosti javnog objavljivanja osobnih podataka osoba koje su pozitivne na korona virus te osoba koje se nalaze u izolaciji i samoizolaciji zbog pandemije virusa korona.

U obrazloženju ovog rješenja se navodi da je “Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na osnovu saznanja da pojedini nadležni organi u BiH, objavljuju osobne podatke o osobama pozitivnim na virus korona, kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije zbog pandemije virusa korona, pokrenula postupak za utvrđivanje zakonitosti takve obrade osobnih podataka”.

Naime, Agencija je zaprimila upit građana u kome se ističe da je Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije, objavio osobne podatke osoba kojima je izdata naredba o izolaciji i samoizolaciji, iako velika većina nije kršila naredbu.

Kao dokaz navedenom, dostavljen je primjerak objavljenog popisa s osobnim podatcima 238 osoba. Prema sadržini dostavljenih dokaza, Uprava za inspekcijske poslove HBŽ objavila je “Popis osoba u izolaciji na dan 21.03.2020. godine” u kojem su navedeni osobni podaci svih osoba kojima je naređena izolacija i samoizolacija. Predmetni popis sadrži osobne podatke o imenu, prezimenu, godini rođenja, gradu/mjestu, zemlji iz koje je došla osoba, datumu početka izolacije, broju telefona.

Osim toga, neki drugi nadležni organi kao u Trebinju, Konjicu i Čeliću na isti ili sličan način su objavili popis osoba koje su pozitivne na virus korona, kao i osoba kojima je određena izolacija ili samoizolacija.

Agencija je u provedenom postupku utvrdila da su “nadležni organi koji djeluju u izvanrednoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona, javno objavili osobne podatke osoba koje su pozitivne na virus korona kao i osoba kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije, a koje nisu prekršile izdate naredbe”.

Zakon o zaštiti osobnih podataka predstavlja osnovnu legislativu koja neposredno određuje obradu osobnih podataka. Sukladno članu 1. Zakona, njegov osnovni cilj je da svim osobama na teritoriji BiH, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, osigura zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost i zaštitu podataka u pogledu obrade osobnih podataka koji se na njih odnose. Prema članu 3. Zakona, osobni podaci znače bilo koju informaciju koja se odnosi na fizičku osobu koja je identificirana ili se može utvrditi identitet osobe, dok podaci koji otkrivaju zdravstveno stanje spadaju u posebne kategorije osobnih podataka, poručili su iz Agencije.

Istim članom Zakona je propisano da je kontrolor svaki javni organ, fizička ili pravna osoba, agencija ili drugi organ koji samostalno ili s drugim vodi, obrađuje i utvrđuje svrhu i način obrade osobnih podataka na osnovu zakona ili propisa, dok obrada osobnih podataka podrazumijeva bilo koju radnju ili skup radnji koje se vrše nad podacima, bilo da je automatska ili ne, a posebno prikupljanje, unos, organiziranje, pohranjivanje, prerađivanje ili izmjenu, uzimanje, savjetovanje, korišćenje, otkrivanje prenosom, širenje ili na drugi način omogućavanje pristupa podacima, svrstavanje ili kombiniranje, blokiranje, brisanje ili uništavanje.

Dakle, Nadležni organi na svim razinama vlasti u BiH, uključujući entitetske i županijsker stožere civilne zaštite i drugi organi koji djeluju u izvanrednoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona su kontrolori, koji vrše obradu osobnih podataka osoba koje su pozitivne na virus korona te osoba kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije. Članom 4. stav (1) točka a) Zakona, propisan je princip koji obvezuje kontrolora da osobne podatke obrađuje na pravičan i zakonit način, što podrazumijeva obradu osobnih podataka na osnovu zakonskog propisa koji se primjenjuje u određenoj oblasti i da je obrada neophodna za ostvarivanje svrhe koja se želi postići, stoji u priopćenju.

Podaci o zdrastvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka i kao takvi imaju i posebnu mjesto u Zakonu o zaštiti osobnih podataka, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Agencije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U FRANCUSKOJ SAMO DANAS 1417

U svijetu od koronavirusa umrlo preko 80.000 ljudi

Tijekom utorka je svijet prešao prag od 80.000 mrtvih od koronavirusa.Diljem svijeta je od koronavirusa preminulo 81.248 ljudi. Ukupno je dosad oboljelo više od...