Za zločine u Janji potvrđeno 12 godina zatvora

Sud BiH potvrdio je prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije osuđena na ukupno 12 godina zatvora, dok su trojica oslobođena optužbi za zločine protiv civilnog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. godine.

Iz Suda BiH je priopćeno da je otpremljena drugostupanjska presuda kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe Tužiteljstva BiH i branitelja Milana Đokića, Branislava Trišića, Zorana Tanasića, Žarka Milanovića i Mladena Krajišnika, te je potvrđena presuda iz lipanja 2023.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Đokić i Trišić osuđeni su na po tri, a Tanasić, Milanović i Krajišnik na po dvije godine.

Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković oslobođeni su svih optužbi.

U priopćenju se navodi da su – za vrijeme oružanog sukoba u BiH, od druge polovice rujna 1992. godine do prve polovice 1994. – Trišić kao operativni djelatnik bijeljinske Službe nacionalne sigurnosti, a Tanasić, Milanović i Krajišnik kao policajci, mučili civile bošnjačke nacionalnosti. Đokić je, u svojstvu zapovjednika Staničnog odjeljenja milicije Janja, osuđen za pomaganje u mučenju.

Đokić je proglašen krivim da nije spriječio druge da zlostavljaju civile privedene na ispitivanje o naoružanju. Trišić je osuđen za premlaćivanje tri civila metalnom šipkom i rukama, a Tanasić da je tukao dva civila. Prvostupanjskom presudom je utvrđeno da su Milanović i Krajišnik udarali po jednog civila.

Mršić, Čobić i Marković su oslobođeni optužbi da su udarali civile, od kojih je jedan kasnije preminuo.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba, javlja Detektor./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img