BEZ PRISUSTVA NOVINARA

Za sutra u Skenderiji najavljena izvanredna sjednica Zastupničkog, a u srijedu Doma naroda PFBiH

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za sutra s početkom u 12 sati. Bit će održana u Domu mladih Centra Skenderija u Sarajevu bez prisustva medija.

Jedina predviđena točka dnevnog reda su izmjene Poslovnika kojima treba omogućiti da taj dom ubuduće zasjeda online u vrijeme epidemije koronavirusa.

Prema planovima, dan kasnije nakon sjednice Zastupničkog doma, trebalo bi bi se sastati i Dom naroda sa sličnim dnevnim redom.

U međuvremenu su naredbom Stožera civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. travnja, sjednice entitetskog i državnog parlamenta izuzete od zabrane okupljanja, s obrazloženjem da se to u trenutnim prilikama čini u cilju omogućavanja rada zakonodavnih tijela i donošenja odluka po kojima bi izvršna vlast mogla postupiti u interesu građana Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

Federalni i državni parlament su, međutim, obvezani da se prilikom održavanja sjednice pridržavaju socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuke Kriznog stožera Ministartva zdravstva Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, dajući mišljenje koje je tražio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, naveo da se za sutra planirana sjednica, uzimajući u obzir poduzete mjere zaštite i njen značaj, može održati, uz osiguranje sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitnih maski za sve sudionike te uz obveznu fizičku udaljenost između njih od najmanje metar i pol, kao i uz adekvatnu ventilaciju u prostoriji. Rukovanje nije preporučljivo.

Iz Zavoda je također navedeno kako treba savjetovati izbjegavanje dolaska zastupnicima koji eventualno imaju simptome respiratorne bolesti ili se ne osjećaju dobro, što je Zaimović i učinio sazivajući sjednicu, uz napomenu ostalim članovima Doma da planiraju dolazak u dogovoru s čelnicima njihovih zastupničkih klubova.

Zastupnički dom je tijelo dvodomnog Parlamenta Federacije BiH s ukupno 98 zastupnika./Fena/HMS/

Najnovije