Za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga u Županiji Posavskoj utrošeno preko milijun maraka

– Vlada Posavske županije (PŽ) na sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila je, među ostalim, Zaključak o prihvaćanju Informacije o realizaciji potpora Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja PŽ-a na poziciji Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga.

Usvojeni su i Kapitalni grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, Grant za razvoj turizma i Kapitalni grant jedinicama lokalne samouprave za razvoj poduzetničke infrastrukture u 2023. godini, priopćeno je iz Vlade PŽ-a.

U prošloj godini Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga realiziran je na temelju Javnih poziva objavljenih 1. rujna 2023. godine kao planirane potpore u programu Ministarstva.

Ukupno je utrošeno 1.038.697,40 maraka sredstava od planiranih 1.050.000 maraka, što iznosi u realizaciji 99 posto planiranog granta.

U 2023. godini Kapitalni grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga realiziran je u ukupnom iznosu od 906.518 maraka od planiranih 910.000 maraka, što u realizaciji iznosi 99,62 posto planiranog granta.

Usvojena je i Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije za 2024. godinu s pozicije Grant nižim razinama za uklanjanje posljedica prirodnih nesreća (iznos od 500.000 maraka za uklanjanje posljedica prirodne nesreće izazvane olujnim nevremenom na području županije) i Odluke o odobravanju izdvajanja sredstava s pozicije Grant za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća (u iznosu od 90.000 maraka).

Vlada PŽ-a krenula je prvi put sa sustavnim rješavanjem problema zaštite prirodnih staništa u županiji. S tim u vezi utvrđena su dva nacrta zakona: Nacrt zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz “Tišina” i Nacrt zakona o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz “Starača”.

Močvarno područje Tišina jedno je od najvažnijih i najugroženijih sastavnica ekosustava Bosanske Posavine s izuzetno visokom bioraznolikosti. Navedena močvara ima globalnu vrijednost u pogledu biološke, geomorfološko-hidrološke i ekološke raznolikosti, te zaslužuje biti sačuvana u izvornom obliku u cijelosti ili u svojim najvrjednijim dijelovima i biti pod režimom zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Starača je područje aluvijalne ravni ispresijecano brojnim kanalima i jarcima. Kao i sva druga močvarna staništa, ovo područje sadrži iznimnu vrijednost prirodnog bogatstva. Jedan od glavnih razloga zaštite Starače je pad brojnosti biljnih i životinjskih vrsta, smanjenje područja rasprostranjenosti, smanjenje kvalitete staništa, te ekstremne fluktuacije broja odraslih jedinki.

Zaštitom ovog područja spriječit će se onečišćenje vode, pregrađivanje ili kanaliziranje vodotoka i bit će omogućeno osnivanje ihtioloških rezervata./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img