MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA HRVATSKE

Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti BiH nužna stvarna ravnopravnost tri konstitutivna naroda

Na današnji Opći okvirni sporazum za mir u BiH, uobičajeno nazvan Dejtonski/Pariski mirovni sporazum, ugledao svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Njime je zaustavljen krvavi rat u BiH, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura, s obzirom na to da je Ustav BiH sastavni dio tog mirovnog sporazuma”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Hrvatska je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju se ističe da se Bosna i Hercegovina nalazi na putu prema Europskoj uniji te da Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

– Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje”, stoji između ostalog u u saopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije