Hrvatski Medijski Servis

Za filmsku pljačku milijuna u Širokom Brijegu odgovorni bankari i zaštitari

Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije podiglo je optužnicu protiv Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića, Miljenka Brekala i Mate Karamatića zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojništva i nesavjesnog rada u službi, a sve to u slučaju spektakularne pljačke pošiljke novca u iznosu od 3.628.000,00 eura i 150 tisuća maraka, koja se dogodila početkom listopada 2010. godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega.

Matijević je optužen u svojstvu voditelja Centralnog trezora UniCredit banke, Baković u svojstvu voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu, Brekalo u svojstvu blagajnika u Centralnom trezoru UniCredit banke, a Karamatić u svojstvu vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke “Sektor Security” Banja Luka.

Naime, 5. listopada 2010. godine u jutarnjim satima, Tomislav Matijević je primio telefonski poziv od Fabijana Bakovića koji je tražio hitnu pošiljku od 150 tisuća maraka za potrebe poslovnice UniCredit banke u Livnu. Matijević je pristao na takav zahtjev iako je, po navodima optužnice, znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz upotrebu kodovnika-šifarnika.

Matijević je izdao naređenje djelatnicima Trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kufere, te su iste predali zaštitarima tvrtke “Sektor Security” koji su toga dana trebali izvršiti prijevoz novca za potrebe Zagrebačke banke d.d. Zagreb u iznosu od 3.628.160,00 eura. Prijenos pošiljke novca bio je najavljen preko graničnog prijelaza Gorica – Vinjani Donji.

Matijević je prethodno dopustio da se predaja novca zaštitarima izvrši bez nazočnosti blagajnika Brekala koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca, ali je to isti propustio uraditi.

Istovremeno je Mate Karamatić kao vođa tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke “Sektor Security”, izvršio zamjenu najavljenog i ispravnog blindiranog vozila s drugim tehnički neispravnim vozilom. Potom su djelatnici Trezora, po nalogu Tomislava Matijevića, pored 21 vreće s papirnim novčanicama i 33 vreće s kovanicama (3.628.160,00 eura) namijenjenih Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, stavili i vreće s novcem u iznosu od 150 tisuća maraka namijenjenih poslovnici UniCredit banke u Livnu. Međutim, Mate Karamatić je te vreće s iznosom od 150 tisuća maraka iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila iako je znao da se novac ne smije prevoziti u pratećim vozilima.

Tako sastavljen konvoj s novcem krenuo je iz Mostara da bi se u mjestu Dužice kod Širokog Brijega ispred konvoja ispriječilo vozilo Fiat Ducato, a iza konvoja je stalo vozilo Chrysler.

Razbojnici su, očito je, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi na regionalnoj cesti Privalj – Grude R420 u mjestu Dužice.

Iz vozila su izišle četiri maskirane osobe naoružane puškama i raketnim bacačem. Zaštitarima su naredili da iziđu iz vozila, a potom vozaču blindiranog kombija naredili da otvori trezor što je isti pod prijetnjom i uradio. Napadači su uzeli platnene vreće u kojima se nalazilo oko tri milijuna i 600 tisuća eura, dok su vreće s kovanicama ostavili. Nakon toga su iz pratećeg vozila uzeli i vreće u kojima je bilo 150 tisuća maraka i sve ih ubacili u vozilo Hyundai pripremljeno za bijeg.

Prethodno su napadači kombi vozilo Ducato i Chrysler kojima su prepriječili put, polili zapaljivom tekućinom i zapalili kako bi se prikrili tragovi, a potom pobjegli u vozilu Hyundai. Naknadno je i to vozilo pronađeno zapaljeno u mjestu Rasno, dok su napadači s novcem pobjegli u nepoznatom pravcu.

Optužnica navedene tereti da su kao supočinitelji uklanjanjem prepreka za počinjenje kaznenog djela s umišljajem pomogli drugom u izvršenju kaznenog djela razbojništva, a uz to su Matijević, Baković i Brekalo kao odgovorne osobe u FBiH povredom drugih propisa očito nesavjesno postupili u obavljanju svojih dužnosti.

Njih trojica se terete i da su u stjecaju počinili i kazneno djelo nesavjesnog rada u službi./Dnevni list

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte