BUSOVAČA

Za 55 žena organiziran besplatan mamografski pregled

U utorak, 17. svibnja, u Domu zdravlja Busovača, Zajednica žena HDZ BiH “KKK” Busovača u suradnji s udrugom “Zraka sunca-Kiseljak” i “THINK PINK-Zajedno smo jedno”, organizirala je “Dan zdravlja” na kojem je 55 žena, starijih od 40 godina, dobilo besplatan mamografski pregled, prеvеntivni prеglеd s ciljеm rаnоg оtкrivаnjа rака dојке.

Tijekom Dana zdravlja žene su obavile konsultacije s ginekologom dr. Nadom Petrović, dоbile infоrmаciје о prеvеntivnim prеglеdimа, te, prema potrebi, upućene da urade Papa test,  а sve s ciljem očuvanja vlastitog zdravlja.Članice Zajednice žena HDZ BiH Busovača upućuju zahvalu ravnatelju, liječnicima, medicinskim sestrama i svim uposlenicima Doma zdravlja na iskazanoj današnjoj susretljivosti, predanom radu i dobroj suradnji.

Podsjetimo, trenutno je u Županiji Središnja Bosna 864 oboljelih od raka dojke. U povodu obilježavanja mjeseca ružičaste vrpce, mjeseca borbe protiv raka dojke, članice Zajednice žena HDZ BIH iz ŽSB organizirale su i podržale brojne stručne, edukativne, sportske, humanitarne aktivnosti, odnosno javnozdravstvene manifestacije kojima se željelo ukazati na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke te odlaska na redovite dijagnostičke preglede.
Sukladno mogućnostima do sada se radilo, a i nastavit će se na uređenju zakonske oblasti kao i na stvaranju pretpostavki za liječenje, prvenstveno kvalitetnijim uređajima za rano otkrivanje raka dojke kao i ugovaranju usluga u kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru kojima je županija suosnivač, piše novabila.info.

Otvaranje onkološkog odjela i onkološke ambulante u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, omogućit će da se kemoterapije u skorije vrijeme primaju i u ŽSB, tako će onkološki pacijenti na području ŽSB biti pošteđeni puta na kemoterapije i liječenje u Sarajevo. Čak više od 80 posto pacijenata moći će dobiti liječenje i terapiju u Travniku, a samo najteže slučajeve slat će se za Sarajevo. Novi odjel onkologije pokrivat će onkološke bolesti na pet organa.

Organizirale su i okrugli stol na temu „ Dijagnostika i liječenje karcinoma dojke – izazovi, problemi i rješenja”. O zdravstvenom sustavu i problemu bolesti karcinoma dojke govorio je tim vrhunskih stručnjaka koji se svakodnevno susreću s pacijentima oboljelima od mnogih bolesti, te osobe koje su i same oboljele i liječene od karcinoma dojke, što je i rezultiralo izmjenu Pravilnika o pravu osiguranih osoba na korištenju ortopedskih i drugih pomagala u smislu da osigurane osobe oboljele od karcinoma dojke imaju pravo na dva specijalna grudnjaka u 18 mjeseci.

Izmjenom Pravilnika, digitaliziranim mamografom u Vitezu, te nabavkom sanitetskih vozila za sve Domove zdravlja u ŽSB pružamo bolje zdravstvene usluge na prostoru ŽSB./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIŠTVO SDA

Bakir Izetbegović kandidat za za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, evo tko su nositelji lista

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj redovitoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. listopada ove godine. Predsjedništvo...