Xiaomi započinje isporuku svojih električnih automobila

Kineski tehnološki gigant Xiaomi je priopćio da ovog mjeseca započinju isporuke prvog električnog modela, čime ova kompanija i službeno ulazi u konkurentnu automobilsku industriju, javlja BBC.

Riječ je o modelu nazvanom Speed Ultra ili kraće SU7, koji je predstavljen prošle godine. Tada je vlasnik Xiaomija, Lei Jun, izjavio da kompanija želi postati jedan od top 5 proizvođača automobila u cijelom svijetu.

Xiaomi će u periodu od 10 godina investirati 10 milijardi dolara. Lei je kazao da SU7 posjeduje tehnologiju “super električnog motora”, koja omogućava bolje ubrzanje u odnosu na neke Tesline i Porscheove električne automobile.

U kineskoj kompaniji se nadaju da će operativni sistem koji automobil dijeli sa smartphoneima i drugim uređajima privući postojeće kupce, prenosi Klix.

Xiaomi je jedan od rijetkih novih sudionika kineskog tržišta električnih automobila koji je dobio odobrenje vlasti u vrijeme kada dužnosnici pokušavaju obuzdati “poplavu” novih igrača na ovom polju.

SU7 će proizvoditi jedinica kompanije BAIC Group u fabrici u Pekingu, koja može proizvesti 200.000 automobila godišnje. BAIC je u vlasništvu države.

Pokretanje kompanije Xiaomi Automobile dolazi u vrijeme kada se rat cijenama na kineskom tržištu električnih vozila pojačava.

Kompanija Tesla, na čijem je čelu milijarder Elon Musk, smanjila je cijene svojih automobila u Kini za nekoliko tisuća dolara u posljednjim mjesecima, jer su isto učinili lokalni rivali poput BYD-a.

Vrijednost Xiaomijevih dionica je porasla za više od 10 posto u Hong Kongu nakon najave početka prodaje automobila, čija će cijena biti priopćena 28. ožujka./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img