XI U PARIZU: Suradnja zemalja s različitim sustavima unosi stabilnost u turbulentni svijet

Veze između Kine i Francuske primjer su miroljubivog suživota i suradnje između zemalja s različitim sustavima, rekao je u nedjelju kineski predsjednik Xi Jinping po dolasku u posjet Francuskoj u povodu obilježavanja 60 godina međusobnih diplomatskih odnosa.

Razvoj odnosa dviju zemalja unosi “stabilnost i pozitivnu energiju u turbulentni svijet”, prenijela je Xijeve riječi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Kineski predsjednik prvi put posjećuje Europu od 2019. godine, kada je bio u Italiji, Francuskoj, Monacu, Grčkoj i Srbiji. U nedjelju je doputovao u Pariz i odmah se sastaje s francuskim premijerom. U nastavku posjeta u ponedjeljak mu slijedi susret s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom koji se na sastanku, prema izvještajima, kani angažirati na komercijalnom “reciprocitetu” i traženju rješenja za rat u Ukrajini, s obzirom na to da kineski predsjednik i dalje iskazuje potporu Rusiji.

Razgovorima Xija i Macrona u Elizejskoj palači u ponedjeljak pridružit će se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Čelnik azijske velesile želio je da ovaj posjet Europi, prvi od 2019., poštuje diplomatsku ravnotežu. Xi će nakon državnog posjeta Francuskoj, koja ga već godinu dana moli da svojim utjecajem “urazumi Rusiju”, od srijede do petka otputovati u Srbiju i Mađarsku, dvije zemlje koje su ostale bliske Moskvi.

“Poštivanje diplomatske ravnoteže” odnosi se na napor zemlje da održi uravnotežene odnose s različitim međunarodnim akterima, čak i kada ti akteri imaju suprotstavljene interese ili su u konfliktu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img