Windows 11 ostaje bez WordPada, Cortane i drugih aplikacija

U novoj nadogradnji za Windows 11 više nema legendarne Microsoftove aplikacije WordPad, čiji je dugogodišnji “staž” napokon završen.

Umjesto novog Windowsa 12, korisnici će ove godine dobiti novu nadogradnju za aktuelni Winows 11. Ova nadogradnja će donijeti niz novih funkcija i poboljšanja, no uklonit će jednu aplikaciju koja je dio Microsoftovog operativnog sistema još od Windowsa 98.

Riječ je o aplikaciji WordPad, koja nakon dugogodišnjeg služenja korisnicima više neće biti dostupna. Ako se pitate zašto se Microsoft odlučio da ukloni aplikaciju nakon 28 godina, odgovor bi mogao biti u tome da kompanija želi korisnike usmjeriti na Microsoft Word i Windows Notepad, piše Klix.

“Preporučujemo Microsoft Word za bogate tekstualne dokumente kao što su .doc i .rtf, a Notepad za dokumente .txt”, priopćeno je iz kompanije.

Raniji izvještaji su nagovještavali uklanjanje WordPada, a Microsoft je sada potvrdio da aplikacija odlazi u povijest.

Međutim, WordPad nije jedini koji je doživio ovakvu sudbinu. Vjeruje se da će novi update za Windows 11 označiti kraj za još neke aplikacije među kojima su Cortana, Mail, Calendar, Maps, People i Movies & TV./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img