WIGEMARK: Sada je važno da svi stanu na loptu i da se ne povlače u svoje rovove

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas kako žali što jučer nije održana sjednica Predsjedništva BiH i nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

– Mi iz EU shvaćamo kako je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO savezu i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku nitko ne govori o članstvu – rekao je veleposlanik Wigemark novinarima u Banja Luci.

Cilj BiH je, dodao je, članstvo u EU, a kako je rečeno i 5. kolovoza, bit će potrebne neke dodatne odluke kako bi se dalje rješavalo pitanje NATO-a.

– Ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu. Prošlo je deset mjesec, a vlast još uvijek nije formirana i mora se misliti na opći interes građana, koji žive u oba bh. entiteta – naveo je Wigemark.

Kaže kako nedavni sporazum o principima formiranja vlasti, koji su postigli lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, jeste dobra polazna osnova. Kada se formiraju vlasti na njima će biti implementirati taj, kako je istaknuo, načelni dogovor.

– Kao i svaki drugi politički dogovor i on je podložan različitim tumačenjima, ali ono što je važno jeste da sjednu zajedno, razgovaraju, da se ne povlače u svoje rovove, već da razgovaraju i pokušaju doći do dogovora koji će funkcionirati – naglasio je Wigemark.

Misli i kako postoji praktično rješenje za sva pitanja.

– Mislim da nije potrebno pretjerivati, odnosno dramatizirati bilo koje od ovih pitanja. Nema mjesta za to – uvjeren je.

Naveo je i da bi volio da ohrabri i članove Predsjedništva BiH i sve druge političke lidere u zemlji da budu odgovorni, pokušaju naći neki zajednički interes, da ne kritiziraju jedni druge i pokušaju naći neka rješenja u interesu svih građana BiH, jer su izabrani da se bave rješenjima, a ne problemima.

– Lako je davati neke bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost – rekao je Wigemark./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

FIORENTINA-MILAN 1:1

Sjajni Rebić zabio četvrtu utakmicu u nizu

U dvoboju 25. kolu Serie A Milan je kao gost odigrao 1-1 protiv Fiorentine s 1-0, a novi gol za milansku momčad je zabio...