WIGEMARK, GERMAIN I BERTON PISALI VTSV-U Ne popravite li se uskratit ćemo vam novac

Šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, otpravnica poslova veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Ellen J. Germain i šef Misije OSSE u Bosni i Hercegovini Bruce Berton uputili su danas pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji i članovima ove institucije.

U uvodnom dijelu pisma, navode da je VSTV BiH izradio i usvojio veći broj veoma važnih reformi u 2018. godini.

“Zajednički cilj svih tih reformi je bio jačanje vladavine prava u BiH i izgradnja povjerenja u pravosudni sustav, a posebno kada je riječ o percepciji građana. Europska komisija i drugi članovi međunarodne zajednice su Vijeću izrazili svoje zadovoljstvo tim reformskim naporima. U posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utječu na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudaca i tužitelja”, stoji u pismu koji je N1 imala na uvid.

“Premda su određene poteškoće u provedbi uobičajena pojava u svakom reformskom poduhvatu, a i Vijeće je već uvidjelo potrebu da se vrši periodična provjera napretka – kao na primjer provjera uticaja reforme ocjenjivanja krajem godine – ove pojave su ozbiljnije i čine se kao pokušaj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori poduzimani u proteklom razdoblju”, navodi se u pismu.

Konkretno, odnosi se na posljednju sjednicu Vijeća, na kojoj nije proveden dugo očekivani postupak imenovanja četiri glavna županijska tužitelja (od ukupno deset u FBiH).

“Slika VSTV BiH u očima javnosti je tim odgađanjima narušena, što se moglo lako izbjeći blagovremenim planiranjem i komunikacijom. Devet kandidata koji su čekali da izlože svoje programe rada su vraćeni u zadnji čas zbog – u najboljem slučaju – lošeg planiranja VSTV-a BiH. Ovo nije prvi put da je VSTV BiH loše rukovodio postupkom imenovanja. Čini se da se određena imenovanja favoriziraju, te se okončaju iznenađujuće brzo, kao što je to bio slučaj sa imenovanjem glavnog okružnog tužitelja u Doboju u ožujku 2019. godine – dok neka druga čekaju mjesecima, pa čak i godinama. Prema informaciji koja je iznesena na sjednici VSTV-a BiH u travnju 2019. godine, u pravosuđu su trenutno upražnjene ukupno 44 rukovodeće pozicije. Favoriziranje određenih imenovanja, a odgađanje drugih, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju”, naveli su.

Poručuju da još jedan problem se uočava kod odgođenog imenovanja navedenih glavnih tužitelja, a to je nedosljednost VSTV-a BiH u postupcima imenovanja.

“Imenovanje ovih tužitelja je odgođeno zbog kašnjenja u dostavljanju materijala. U skladu s Poslovnikom VSTV BiH, ti materijali su trebali biti dostavljeni najmanje dva dana prije početka sjednice. Međutim, mi smo primijetili u najmanje dva slučaja ranije da imenovanje nije bilo odgođeno, čak iako su materijali zaprimljeni manje od 48 sati prije sjednice: na sjednici VSTV BiH održanoj 20. 12. 2018. godine, na kojoj je imenovano deset sudaca, uključujući i dvoje sudaca Vrhovnog suda FBiH, kao i na sjednici VSTV BiH održanoj 24. 1. 2019. godine, na kojoj je imenovano četvero sudaca na pozicije u sudovima u RS”.

Odgode i neefikasnost u postupcima imenovanja podrivaju vladavinu prava u BiH, navode.

“Dana 17. 5. 2019. godine, EU je dobila dopis od gđe Aleksandre Martinović, predsjednice Ustavnog suda FBiH, u kojem ukazuje na probleme u funkcioniranju tog Suda usljed ‘nerazumno dugog procesa’ popunjavanja upražnjenih pozicija u tom sudu (na primjer, dvije pozicije su upražnjene od 2015. godine). VSTV BiH je usko grlo u tom procesu, s obzirom da je nadležno za predlaganje kandidata na dalje postupanje relevantnim organima. Pozivamo VSTV BiH da se navedenim pitanjima pozabavi odmah, uključujući i na narednoj sjednici koja je zakazana za 29. i 30. 5. 2019. godine. Vijeće bi trebalo vršiti svoj mandat imenovanjem najbolje rangiranih kandidata na pozicije četiri glavna tužitelja prema stručnosti i lišeno bilo kakvog neprimjerenog utjecaja”.

Također, kako navode, u pitanje su dovedeni i sustavi ocjenjivanja rada i podnošenja imovinskih kartona, koji su reformirani propisima Vijeća iz 2018. godine, a u skladu sa preporukama EU.

“Nedavni zahtjevi da se smanji stupanj transparentnosti i kvaliteta tih reformi bacaju sumnju na posvećenost nositelja pravosudnih funkcija jačanju integriteta pravosuđa i u izravnoj su suprotnosti s europskim standardima. Premda neovisni, nositelji pravosudnih funkcija moraju biti i odgovorni. Da bi zadobilo povjerenje građana u sudskim postupcima, pravosuđe također mora biti nepristrasno, profesionalno i efikasno. Događanja u posljednje vrijeme se mogu odraziti na buduću financijsku pomoć, dok bi vidljivi napredak u procesu pravosudne reforme osigurao dalju značajnu podršku EU, SAD i druga međunarodna ulaganja, koja zauzvrat potiču taj napredak”.

Kako navode, VSTV BiH je odgovoran građanima BiH, koji zaslužuju pravedan i nepristrasan sektor pravosuđa, bez utjecaja.

“Vijeće ima ključnu ulogu u stvaranju stabilnijeg, prosperitetnijeg i demokratičnijeg društva u BiH. Mi, ispod potpisani, kao i građani ove zemlje ćemo nastaviti pomno pratiti Vijeće u ispunjavanju tog mandata”, stoji u pismu VSTV-u koje potpisuju šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, otpravnica poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Ellen J. Germain i šef Misije OSSE u Bosni i Hercegovini Bruce Berton./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

USTANI I BORI SE

Dan kad je Ali savršenim udarcem nokautirao Listona

Muhammad Ali je na današnji dan prije 55 godina prvi put obranio pojaseve svjetskog prvaka teške kategorije.Savršenim udarcem najbolji boksač svih vremena nokautirao je...