WhatsApp snižava granicu starosne dobi za korisnike u Europi i Velikoj Britaniji

Kompanija WhatsApp je odlučila sniziti granicu starosne dobi korisnika koji mogu koristiti njenu popularnu aplikaciju u Europi i Velikoj Britaniji.

Odlukom da snizi granicu sa 16 na 13 godina WhatsApp izjednačava Europu i Veliku Britaniju s ostalim zemljama uključujući SAD i Australiju, međutim, restrikcije se baziraju samo na iskrenosti korisnika pri unosu datuma rođenja, a oslanjaju se i na roditelje koji bi trebali provjeriti mobitele svoje djece kako bi osigurali da ne koriste aplikaciju prije određene starosne dobi.

WhatsApp pravi i niz drugih promjena svojih uvjeta korištenja nakon što su u Europskoj uniji uvedeni zakoni Digital Services Act i Digital Markets Act. Ostale promjene uključuju više informacija o moderiranju sadržaja na kanalima i o tome šta jeste, a šta nije dozvoljeno u aplikaciji, piše Klix.

Međutim, promjena u end-to-end enkripciji platforme neće biti. Platforma također ima i niz drugih funkcija za čuvanje privatnosti, uključujući one koje se odnose na sigurnost djece kao što je zadana postavka “privacy” i mogućnost blokiranja kontakata.

“Ove promjene za Europu ne mijenjaju našu posvećenost privatnosti korisnika i ne proširuju dijeljenje podataka prilikom dopisivanja s drugim korisnicima. Štitimo sve vaše privatne poruke end-to-end enkripcijom, što znači da niko, čak ni WhatsApp, ne može da ih čita i sluša”, navode iz WhatsAppa.

Jedna od većih promjena koje uskoro dolaze je mogućnost slanja poruka na druge platforme putem WhatsAppa. Ova mogućnost nazvana “interoperability” (interoperabilnost) je i službeno potvrđena.

Međutim, još nije poznato na koje druge platforme će se povezati osim Facebook Messengera, koji je u vlasništvu Mete kao i sam WhatsApp./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img