Vulkanska erupcija na Islandu uništila desetke stambenih zgrada

Vulkanska erupcija i lava koja je preplavila dijelove jugozapadnog Islanda uništila je više desetaka zgrada u malome ribarskom mjestu Grindavíku, rekla je šefica mjesnog osiguravajućeg društva. Direktorica Osiguravajuće kuće za prirodne katastrofe Islanda, Hulda Ragnheiður Árnadóttir, kazala je da je dosad iz teško oštećenog grada stiglo više od 400 zahtjeva za odštetu.

Od tog broja stručnjaci su na 53-ma zgradama proglasili totalnu štetu. Među njima je 30 stambenih objekata. Više od 260 zahtjeva još treba razmotriti. Grad s oko 3700 stanovnika počeo je s evakuacijom u studenome nakon niza potresa za koje se, kako se kasnije pokazalo, ispravno vjerovalo da nagovješćuju snažnu erupciju.

Vulkan je na poluotoku erupirao u ranim jutarnjim satima u nedjelju 14. siječnja, a nedugo nakon evakuacije stanovništva blizu grada su se pojavile brojne pukotine kroz koje je počela prodirati velika količina lave, a potom se počela slijevati i u grad Grindavik.

Prvi put u gotovo pola stoljeća kuće na Islandu uništile su velike količine lave. Procjenjuje se da se ispod područja Svartsengi, koje obuhvaća i Grindavík, nakupilo oko 6.5 milijuna kubnih metara magme.

Stručnjaci strahuju od nove velike erupcije na tom otoku u sjevernom Atlantiku. Nekoliko stotina stanovnika Grindavika, suočenih s neizvjesnom budućnošću, u nedjelju je dobilo dopuštenje da se na nekoliko sati vrati svojim domovima kako bi uzeli preostalu imovinu koja nije uništena.

Slična akcija planirana je i za ponedjeljak./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img