VUKOJA: Interacademia je najznačajniji događaj svoje vrste u ovom dijelu Europe

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom početka treće po redu “Interacademie”, govorili su dekan Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Stjepan Skoko, predsjednik udruge građana “Krug” Ivan Vukoja i član istoimene udruge i supokretač projekta Josip Blažević, piše Hrvatski Medijski Servis.

Interacademia je projekt započet 2015. godine prvenstveno u incijativi ALU Široki Brijeg i ALU Trebinje, kao pokušaj udruživanja likovnih akademija u regiji. Ovogodišnja Interacademia broji 9 likovnih institucija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore: Široki Brijeg, Trebinje, Sarajevo, Banja Luka, Rijeka, Zagreb, Novi Sad, Beograd i Cetinje. Predsjednik udruge građana “Krug” Ivan Vukoja ističe kako je ovaj projekt postigao zavidnu razinu organizacije:

“Ovo je možda najveći i najznačajniji događaj takve vrste u ovom dijelu Europe. Već smo na prvoj Interacademiji dobili pohvale i zahvale od dekana koji su imali potpisane sporazume o suradnji, ali se nikad nisu sreli prije Interacademie” kazao je.

Dekan ALU Široki Brijeg kaže kako je Interacademija važan projekt za visokoškolsku instituciju kao što je širokobriješka Akademija:

“Interacademia nudi mogućnost razmjene iskustava i u nastavnom, edukativnom a i u kreativnom procesu” rekao je.

“Pored ovog izlagačkog i kreativnog dijela, ovaj projekt ima i dimenziju koja je više teorijske prirode, gdje se nastoji napraviti jedna infrastruktura i okvir za međusobnu suradnju tih akademija na više razina” kazao je Vukoja, dodavši kako je Interacademia svojevrstan uvid u dominantne umjetničke struje na likovnim institucijama u regiji.

Službeni početak ovog događaja je otvaranje izložbe u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u 20 sati, gdje će se predstaviti 18 umjetnika s 36 djela./HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...