Hrvatski Medijski Servis

VUČIĆ: Vojno pobijediti Ameriku? Jednom smo pokušali, nismo uspjeli

Foto: Dimitrije Goll/ Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije sretan zbog izjave američkog veleposlanika u Prištini Philipa Kosnetta da je formiranje vojske Kosova pozitivan korak, ali da je svjestan da nije realno da Srbija promijeni mišljenje SAD-a, za koju je nezavisnost Kosova gotova stvar.

Nakon otvaranja tvoronice u Kragujevcu, Vučić je rekao da je uvijek govorio da Albanci ništa ne rade sami, već da iza svega stoje Sjedinjenje Američke Države, prenosi Beta.

“…Samo što to ne možemo uvijek otvoreno kazati. Imaju oni još saveznika u Europi i zato se moramo preorijentirati  na tvornice i na budućnost, da razmišljamo kako pobjeđivati  pameću. A mi da vojno pobijedimo Ameriku… Nemojte. Jednom smo pokušali, pa nismo uspjeli. Iako smo tada bili napadnuti i zna se što ja mislim o agresiji”, rekao je Vučić.

Komentirajući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će Amerika stati na stranu Kosova ako dođe do sukoba s Vojskom Srbije, Vučić je rekao da je Haradinaj u pravu i da on očekuje da će SAD biti na strani Kosova, što god da Priština uradi i koji god sporazum prekrši.

“Krajnje je vrijeme da se s tim pomirimo da su SAD priznale nezavisnost Kosova i da je to kraj priče za njih. Nije realno da Srbija može promijeniti mišljenje Amerike. Mi smo stjerani u kut, onoliko malo koliko nas ima i koliko smo slabi, moramo se sačuvati”, rekao je on i ponovio da je vitalni interes Srbije da očuva mir i brani svoje nacionalne interese.

Govoreći o odluci Madagaskara da povuče priznanje Kosova, Vučić je rekao da je veoma zahvalan Vladi i narodu te zemlje i da to potvrđuje da se Srbija može boriti za svoje interese.

“Hoće li nas to spasiti  svih muka i nedaća – naravno da neće. Ali hvala toj divnoj zemlji, umjet ćemo to cijeniti  u budućnosti”, rekao je on./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte