VUČIĆ S LAVROVOM: Ne smije biti kršenja Daytona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u New Yorku da je sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom imao dobar razgovor i da je ruski ministar pokazao posebno poštovanje prema Srbiji, na čemu mu je zahvalan, prenosi Tanjug.

– Na sastanku je istaknuta podrška Srbiji za poštovanje međunarodnog prava i po pitanju Kosova i Metohije, za očuvanje integriteta naše zemlje i podrška srpskom stavu. Rusija će biti uz Srbiju i to su riječi predjsjednika Vladimira Putina koje nam je prenio Lavrov – rekao je Vučić nakon susreta koji je održan na marginama Opće skupštine UN.

On je novinarima rekao da se očekuje dolazak premijera Dimitrija Medvedeva 19. listopada u Beograd.

– Da obilježimo oslobađanje našeg glavnog grada koje smo izveli zajedno s Crvenom armijom. Par dana kasnije, 25. listopada predsjednica Vlade Ana Brnabić potpisat će trgovinski sporazum s Euroazijskom unijom u Moskvi. To je važno za našu zemlju i gospodarstvo i poljoprivredu, al i kao dodatni impuls za određene proizvode za koje do sada nismo imali mogućnosti za izvoz – rekao je Vučić.

On je istaknuo da to ojačava povjerenje između dvije zemlje.

Rekao je da je s ruskim ministrom razgovarao i o situaciji u BiH.

– Rekao sam da je za Srbiju važno da se poštuje Daytonski sporazum. Lavrov je također rekao da je Daytonski sporazum međunarodnopravni ugovor i da ne smije biti njegovog kršenja, kao i da bi, tko god ulazio u njegovo kršenje, morao računati na negativne posljedice – istakao je Vučić.

On je kazao da je s Lavrovom imao dobre, iskrene i prijateljske razgovore, i da je dobro za Srbiju da u Rusiji ima prijatelja i saveznika po svim važnim pitanjima za zemlju.

Kazao je da je razgovarao i o tome kada bi mogao biti sljedeći susret na predsjedničkoj razini i najavio da će o tome obavijestiti javnost čim se usaglase.

Lavrov: Usklađujemo satove

Ruski mediji prenose da Lavrov očekuje da sa Vučićem “sinkronizira satove” kada je riječ o bilateralnim pitanjima i regiji.

– Veoma se radujem što imamo priliku još jednom “uskladiti satove” kada je riječ o događajima koji su povezani s našim bilateralnim odnosima, situacijom u regiji i pitanjima koja su od interesa prije svega za Srbiju, ali i za nas, u prvom redu, osiguravanja stabilnosti – rekao je Lavrov na početku susreta.

Vučić je naveo da je prije toga imao i sastanak s predsjednikom Svjetskog židovskog društva Loderom.

– Mnogo toga smo naučili iz tog razgovora. Pokazali smo poštovanje koji srpski narod ima prema židovskom narodu i obrnuto. Rekao sam da ću 23. siječnja biti u Izraelu na velikoj komemoraciji. Јedan od šest logora koji su tamo jasno obilježen je i Јasenovac, i to dodatno pokazuje poštovanje prema židovskim ali i srpskim žrtvama – naglasio je Vučić.

Istaknuo je da su razgovarali i na koji način bi Svjetski židovski kongres mogao pomoći u daljem pozicioniranju Srbije i srpskog naroda u SAD.

– Izvukli smo vazne pouke i naučili mnogo toga kako bismo mogli bolje i uspješnije u budućnosti činiti – zaključio je Vučić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Uskoro Bike Festival

Međunarodna sportska manifestacija "Blidinje Bike Festival", koja će okupiti sportaše iz više zemalja svijeta, održat će se od 24. do 26. srpnja u Parku...