VUČIĆ: Očekujem da će Rezolucija o Srebrenici biti usvojena, ona ima za cilj tužbu protiv Srbije za ratnu odštetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je prijam Kosova u članstvo Vijeća Europe i Rezolucija o Srebrenici imaju za cilj tužbu protiv Srbije za ratnu odštetu i novu reviziju postupka protiv Srbije pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu, a očekuje da će od 11. do 16. svibnja biti sve usvojeno.

– U Općoj skupštini UN prvi put u njenoj povijesti se odlučuje bez suglasnosti konstitutivnog naroda, sedam mjeseci ne znamo da se rezolucija sprema, i pitam se zašto Amerikanci dozvoljavaju brutalno kršenje Daytonskog sporazuma – rekao je Vičić u obraćanju javnosti.

Dodao je da i “pored činjenice da nisu prihvaćene ideje srpske strane, stigao je i nacrt Rezolucije o Srebrenici.

– Pod jedan, tu ne postoji suglasnost u samoj BiH. Pitat ću naše američke partnere, ovi u Europi to ne znaju, a Amerikanci znam da znaju, jer sam razgovarao s brojnim američkim dužnosnicima, jer ovo je brutalno gaženje Daytonskog mirovnog sporazuma, kazao je Vučić.

On tvrdi da za rezoluciju o genocidu u Ruandi nije bila dovoljna suglasnost naroda u Ruandi, nego je bila potrebna suglasnost tog kontinenta.

– Tada se Afrička unija pojavla s jednoglasnom odlukom. Proveli su unutar zemlje konsultacije, široke regionalne konsultacije. A da čujete kakav je ovdje primjer. Mi prvi put saznajemo 26. ožujka i to od naših njemačkih partnera da oni to spremaju već 8 mjeseci. Mi smo prvi susjed, netko čiji pripadnici su 32 posto BiH. Moje pitanje za naše američke partnere je: Zašto dozvoljavate ovakvo kršenje Daytonskog sporazuma? Nikad nismo krili da želimo imati najbolje moguće odnose s Bošnjacima, ali ne da ispunjavamo nečije političke želje. Uvijek ćemo živjeti jedni s drugima i jedni pored drugih. Međutim, za to nije bilo nikakvog razumijevanja. Srbi bi bili dobri samo ako bi pognuli glavu. Ni to ne bi bilo dovoljno nego i da ih pohvalimo kako je to lijepo, slučajno da im se ne suprotstavimo – poručio je.

Aleksandar Vučić je podsjetio da je razgovarao s 22 premijera širom svijeta, šest dužnosnika UN-a, predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN.

– Nastavio sam to danas, nastavit ću sutra, svaki dan. Zašto? Zato što sam dobro znao što je namjera onih koji su podnositelji rezolucije, kako Njemaca, tako onih iz Sarajeva koji su jedva dočekali da to podrže, a onda prvi put, pošto je demokracija zabranjena, kada vide da se netko suprotstavio i misli da stvari stoje drugačije, onda pokrenete kampanju najgorih mogućih uvreda, prijetnji, kroz sva sredstva informiranja. Ja nemam problem da budem izložen takvom linču kakvom ni jedan političar nije bio izložen prethodnih nekoliko desetljeća jer se borim za svoj narod i za istinu. Zato što želim spriječiti da se događaju zločini i ratovi u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike. Od početka znam što se krije iza toga. Znao sam što traže, pravne i političke konsekvence. A evo im dokaz. Nije im bilo dugo potrebno. Bit će i onih koji će glasati za rezoluciju i koji s mukom glasaju, dobro razumijevajući kakva je geopolitička ideja u pitanju. Neki hoće da prikriti i svoju šutnju o Gazi, da pronađu krivce u Srbiji, to im je najlakše. Međutim, mnoge islamske zemlje su to razumijele i suprotstavit će se tome kao i mnogi drugi – zaključio je./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img