NAKON CJELODNEVNIH PREGOVORA U OHRIDU

VUČIĆ: Nekakav dogovor je postignut, zadovoljan sam, ali ništa nisam potpisao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je nakon sastanka u Ohridu, da je “nekakav dogovor postignut”, da je dogovoreno nekoliko točaka koje će postati sastavni dio pregovaračkog okvira i jedne i druge strane. Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu, rekao je.

Kazao je, kako prenosi N1 Beograd, da će građanima sutra (u nedjelju) predstaviti točke, a od ponedjeljka će primati na konsultacije predstavnike parlamentarnih grupa “pa da se dogovorimo idemo li s nekim općim aktom u parlament ili ne”.

-U mjesecima pred nama je ozbiljan posao, rekao je Vučić, koji je istaknuo da će europski put Srbije ovisiti od implementacije.

Vučić je kazao da će Europsko vijeće na putu „koji je dugačak“ procjenjivati koliko tko uradio iz implementacijskog plana. Cijenit će se neovisno za svaku od strana što je uradila, dodao je.

Rekao je da je stavljena kao prioritetna obveza formiranja ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. I zbog toga sam zadovoljan, rekao je i dodao da će se još govoriti o nestalim osobama i drugim stvarima.

Dodao je da ni danas nije potpisao ništa i naveo da će se implementacijski plan nadograđivati. „Obojica smo na različite načine stavili do znanja što su njegove i što su naše crvene linije, mislim da smo napravili jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo krenuti nešto raditi. Naravno nije bio neki Dan D ali je bio OK dan“, naveo je.

A ako mi budemo željeli napredovati na europskom putu, naš napredak će biti cijenjen i kroz to koliko i što ćemo uraditi po pitanju implementacije ovog o čemu sam vam govorio, kazao je.

Kako je rekao, razgovor je bio pristojan.

Dijalog Beograda i Prištine na najvišoj razini nastavljen je u subotu u Ohridu pod okriljem Europske unije, a u fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacijskog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se prvo, odvojeno, s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josephom Borrelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a oko 15:30 počeo je i trilateralni sastanak, koji je završen oko 22 sata./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img