VUČIĆ: Do kraja godine vojska Srbije mogla bi dobiti veliku količinu dronova “kamikaza”

Srbijanska vojska mogla bi do kraja godine dobiti veliku količinu dronova “kamikaza” koji će biti domaće proizvodnje, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom posjeta vojarni Topčider, a u obilasku je, pored ostalih sudjelovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Vjerujem da ćemo u suradnji s brojnim gospodarstvenicima i domaćom pameti moći do kraja godine pokazati veliku količinu dronova-samoubojica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okružje”, rekao je Vučić prilikom statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u vojarni Topčider.

Vučić je istaknuo kako Srbija “mora strahovito ubrzati dalje naoružavanje i snažiti domaću industriju te da istodobno vojska mora imati bolju obuku i više vojnika” te dodao kako Srbija mora osnažiti svoju obranu i koncept takozvane totalne obrane.

“Moramo biti spremni. Nikoga ne ugrožavamo. Čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da su mu danas predstavnici Glavnog stožera Vojske Srbije i Ministarstva obrane prezentirali “uvjerljivu argumentaciju” o tome da je potrebno vratiti obvezu služenja vojnog roka te kako bi do 1. svibnja trebali dostaviti sve prijedloge na tu temu.

“Vidjet ćemo hoće li vojni rok trajati od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti financijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, na sastanku, na kojem su državnom vrhu predstavljeni rezultati Vojske Srbije za 2023. godinu, zaključeno da je vojska ne samo održala već i unaprijedila svoje operativne sposobnosti tijekom prošle godine.

“Unaprijedili smo sposobnosti značajno, ali smo to skupo platili u financijama. Ove godine i sljedeće, platit ćemo još mnogo skuplje”, rekao je Vučić te dodao da je Srbija izdvojila sredstva za 701 složeni sustav naoružanja iz domaće industrije, kao i da će više od 850 morati biti nabavljeno idućih godina.

Vučić je istaknuo kako će tijekom obilježavanja Dan državnosti Srbije biti prezentiran važan sustav koji je Srbija uvezla iz Rusije, a služi za elektronsko ometanje bespilotnih letjelica.

U vojarni Topčider Vučić je danas nazočio prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gdje su predstavljeni modernizirani tenkovi, bespilotne letjelice, kao i padobranska, ronilačka i alpinistička oprema.

S Vučićem u obilasku bili su i predsjednica srbijanske Vlade Ana Brnabić, ministar obrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Milan Mojsilović te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img