Vučić “dao riječ” njemačkom ministru obrane da Srbija “nikoga neće iznenaditi vojnim potezom”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ministrom odbrane Njemačke Borisom Pistoriusom u Beogradu, nakon čega je poručio da su suglasni oko toga da su mir i stabilnost od presudnog značaja za sve u regiji i Europi i da nikome nije u interesu nestabilnost.

– Dao sam riječ da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, kaže Vučić. Čuvat ćemo stabilnost, moja riječ znači više nego mnogi potpisi u regiji i Europi, kazao je predsjednik Srbije

Vučić je izjavio, nakon sastanka s Pistoriusom, da je razgovor bio otvoren i iskren s obje strane, “bez rukavica”, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regiji.

– Što se tiče RS i BiH ponovio sam nešto što svi znate, a to je da poštujemo teritorijalni integritet BiH, i nikada ga nije dovodila u pitanje. Kao što nije dovodila u pitanje integritet RS u okviru BiH – rekao je predsjednik Srbije.

– Govorili smo o stabilnosti u regiji i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu. Suglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u cijeloj Europi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost – rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji s Pistoriusom.

Vučić je istaknuo da je točno da je, kako je Pistorius rekao, dao riječ da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već će čuvati stabilnost.

– A moja riječ, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regiji, tako i u Europi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa – rekao je predsjednik Srbije.

– Јer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvijek sasvim sigurni ni što ste čuli, ni što ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistoriusu na posjeti Republici Srbiji. Njemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner – rekao je Vučić.

Sastanku predsednika Srbije i njemačkog ministra prisustvovali su srpski ministar obrane Miloš Vučević, načelnik Glavnog stožera vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici Vojske Srbije, kao i veleposlanica Njemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pistorius je došao u Beograd iz Sarajeva, a prije dva dana boravio je i u Prištini gdje se sastao s dužnosnicima Kosova.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorius je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na Kosovu, da Priština ima pravo provoditi svoje “zakone”, ali da je potrebna adekvatnija komunikacija./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img