Vučević objavio kandidate za ministre u novoj srbijanskoj vladi: Vulin potpredsjednik, Dačić ministar policije, Žigmanov ostaje ministar

Mandatar za sastav nove srbijanske vlade i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Beogradu prezentirao kandidate predložene za ministre u toj vladi.

Predsjednik Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov ostat će u još jednom mandatu na čelu resora za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u budućoj srbijanskoj vladi, čiji sastav je objavio Vučević.

Na parlamentarnim izborima u prosincu DSHV je sudjelovao u koaliciji s bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja, ali je ostao bez zastupničkog mandata u Skupštini Srbije jer je ta koalicija osvojila tri mjesta u državnom parlamentu, a kandidat DSHV-a bio je na četvrtom mjestu i bez dovoljno glasova.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukurlić predložen je za ministra bez portfelja kao i Novica Tončev, Nenad Popović i Tatjana Macura.

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov izjavio je koncem veljače, nakon preliminarnih konzultacija stranačkih čelnika sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o formiranju buduće vlade, kako se nada da će hrvatska zajednica “imati prilike kroz resorna ministarstva” sudjelovati u izvršnoj vlasti.

Nova vlada imat će 31 ministra, a u odnosu na vladu koju je vodila bivša premijerka Ana Brnabić novih je osam, od kojih su tri ponovno dobila resore.

Vlada će imati i četiri nestranačke ličnosti, među ministrima je 10 žena a vodilo se računa i o teritorijalnoj pripadnosti, rekao je Vučević na konferenciji za novinare poslije današnje sjednice Predsjedništva SNS-a.

U vladu se, na mjestu potpredsjednika, vraća donedavni šef sigurnosno-obavještajne agencije (BIA) Aleksandar Vulin, ministarstvo zdravstva ponovno će preuzeti Zlatibor Lončar, a sadašnji šef diplomacije Ivica Dačić, uz dužnost potpredsjednika vlade, ponovno će preuzeti resor unutarnjih poslova.

U Ministarstvo obrane vraća se dosadašnji čelnik MUP-a Bratislav Gašić, dok će resor ministarstva financija, uz mjesto prvog potpredsjednika vlade, zadržati Siniša Mali.

Rok za formiranje nove vlade je 6. svibnja, a budući premijer Miloš Vučević rekao je da će danas podnijeti zahtjev predsjednici Skupštine Ani Brnabić da sjednicu parlamenta zakaže već za 1. svibnja, da bi predstavio svoj plan i zastupnicima službeno priopćio prijedlog za sastav srbijanske vlade.

Vučević je danas objavio i odluku Predsjedništva SNS-a da vladu Vojvodine preuzme dosadašnja ministrica kulture i nekadašnja predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, prenosi Hina.

„Hvala na ponovno ukazanom povjerenju! Potvrda je to da sam u prvom mandatu predano, posvećeno, odgovorno i kompetentno vodio Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog“, objavio je na platformi X Žigmanov. Kako je dodao, priznanje je to i za DSHV i njegovu „dosljednu politiku zalaganja za dobro ovdašnjih Hrvata i cijelu hrvatsku zajednicu, zajednicu lojalnih građana čije se institucije ustrajno bore za ravnopravnost i integraciju Hrvata u srbijansko društvo“.

Žigmanov je naveo da će njegov novi mandat ministra, ako ga potvrdi parlament, biti i „nadalje posvećen unapređenju ljudskih prava, razvoju položaja nacionalnih manjina te stvaranje ambijenta u kojem vrijednosti dijaloga i tolerancije moraju biti neprikosnovene“./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img