VSTV: Tužiteljstva u BiH riješila manji broj predmeta ratnih zločina nego ranije

Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predstavljen o je izvješće sudova i tužiteljstava o radu na predmetima ratnih zločina za proteklu godinu, prema kojem je u bh. tužiteljstvima riješen manji broj predmeta, ali protiv više osoba, u odnosu na 2022.

Drugog dana sjednice VSTV-a u četvrtak prezentirano je izvješće sudova i tužiteljstava o radu na predmetima ratnih zločina tijekom 2023. te je rečeno da je Nadzorni organ za praćenje provođenja Revidirane državne strategije prošle godine održao četiri sastanka. Fokus u radu Nadzornog organa su bili, kako je rečeno, sveobuhvatni narativni i statistička izvješća o implementaciji Revidirane državne strategije, izvješća Misije OESS-a i izvješća o radu na predmetima ratnih zločina koje dostavljaju sudovi i tužiteljstva, javlja Detektor.

Također je navedeno da je posebna pažnja u radu ovog organa bilo pitanje produženja roka važenja Revidirane strategije, s obzirom na to da je “bilo evidentno da se svi predmeti ratnih zločina neće okončati do kraja 2023. godine, kako je to predviđeno”.

Prema podacima za sva tužiteljstva, došlo je do smanjenja ukupnog broja neriješenih KTRZ predmeta, odnosno onih u kojima su počinitelji poznati, za 73 posto.

Ukupan broj neriješenih predmeta u čitavoj BiH je 322, navedeno je, kao i da je riješeno 128 KTRZ predmeta protiv 940 osoba, što je, promatrano po predmetima, manje u odnosu na 2022. godinu, dok je istovremeno procesuirano više osoba u odnosu na tu godinu.

U izvještajnom periodu, kako je prezentirano, došlo je do podizanja većeg broja optužnica u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja, tako da je podignuto 40 optužnica protiv 108 osoba, dok je u 26 predmeta donesena naredba o neprovođenju istrage protiv 417 osoba. Obustava istrage je donesena u 38 predmeta protiv 210 osoba i 24 KTRZ predmeta su završena na drugi način.

U Tužiteljstvu BiH su registrirana i 24 nova KTRZ predmeta, a 14 ih je nastalo razdvajanjem. Tri predmeta su nove prijave, a sedam predmeta je nastalo na drugi način.

Faktor koji utiče na efikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako je navedeno, jeste nedostupnost osumnjičenih osoba.

Na sjednici je navedeno da su sudovi imali u radu 348 predmeta i da je ukupno potvrđeno 38 optužnica u izvještajnom razdoblju, a donesene su 52 prvostupanjske presude, dok je 51 postala pravomoćna./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img