SRBI NE ODUSTAJU

VSTV Republike Srpske osniva se 1. veljače

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo biti osnovano Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Republike Srpske, mogla bi biti održana 1. veljače, a nije isključena mogućnost da bude održan sastanak svih parlamentarnih političkih stranaka iz RS nakon 25. siječnja, neslužbeno saznaju “Nezavisne novine”.

“Na toj posebnoj sjednici, osim o VSTV-u, bit će govora o stavljanju izvan snage Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je nametnuo Pady Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH”, ispričao je izvor banjalučkog lista.

Također “Nezavisne novine” neslužbeno zasnaju da bi prije posebne sjednice NS RS Milorad Dodik, lider SNSD-a, mogao organizirati sastanak s liderima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske, a u vezi s posebnom sjednicom NS RS, ali i molbom Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, o vraćanju u zajedničke institucije Bosne i Hercegovine. Ovaj sastanak, prema neslužbenim informacijama, ne bi trebao biti održan prije 25. siječnja. U tom tjednu, točnije 27. siječnja, bit će održan i veliki summit Republike Srpske i Srbije, a nije isključena mogućnost da se vlast i oporba iz Republike Srpske tu sastanu s predstavnicima Republike Srbije.

Ono što je zasad sigurno, jeste da se srpski dužnosnici u Parlament BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH neće vratiti da odlučuju bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske, uz uvjet da se iz pravnog sustava povuku nametnute izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, a koje je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH.

“Zasad slijedimo stavove Narodne skupštine Republike Srpske i u ovom trenutku stav je da nema povratka u institucije BiH dok se ne povuče nametnuti Inzkov zakon. Čuli ste da je najavljeno razmatranje te situacije i smatram da je jedino mjesto za to Narodna skupština Republike Srpske”, rekla je za “Nezavisne novine” Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, istovremeno ističući da bi bilo dobro da eventualnoj sjednici NS RS na tu temu prethodi širi sastanak političkih stranaka iz Republike Srpske.

I u PDP-u još ranije su istakli su da je za povratak u zajedničke institucije BiH uvjet rješenje izmjena Krivičnog zakona BiH, koje su nametnute Inzkovom odlukom, a što je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

“PDP smatra da je potrebno osigurati normalno funkcionisanje institucija BiH, ali samo donošenjem izmjena Krivičnog zakona prihvatljivih i za Republiku Srpsku”, naveli su nedavno u PDP-u.

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, rekao je za “Nezavisne” da još nije bilo službenog poziva za organiziranje sastanka parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske, ali da svakako ima elemenata za njegovo organiziranje, posebno nakon molbe Vučića za povratak u zajedničke institucije BiH, ali odluku o učešću na tom sastanku vjerojatno će donijeti Predsjedništvo SDS-a, kao što je i do sada bio slučaj”, rekao je Miličević./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije