VSTV: Imenovano četvero novih sudaca Suda BiH

Dalida Burzić, Stanko Blagić, Braco Stupar i Amir Kapetanović novi su suci Suda BiH. Njih je danas na sjednici imenovalo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH, nakon provedene natječajne procedure.

Raspravu je izazvalo pitanje imenovanja Burzić, glavne tužiteljice Tužiteljstva Kantona Sarajevo, koja je na kraju imenovana s dva glasa protiv i deset za, prenosi Avaz.

Kada je riječ o Burzić, Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da je završen disciplinski postupak protiv nje, da je Prvostupanjska disciplinska komisija donijela odluku koja će ovih dana biti objavljena, ali i da ta disciplinska tužba ne diskvalificira kandidata.

Podsjetimo da je Ured disciplinskog tužitelj VSTV-a podnio disciplinsku prijavu protiv Burzić zbog komunikacije s obitelji Memić i istupa u javnosti o tom predmetu.

”Ne postoji ništa što bi dovelo u pitanje izbor ovog kandidata. Nikakve dokumente nismo dobili”, rekao je Tegeltija.

Monika Mijić, član VSTV-a, rekla je da će biti suzdržana kod izbora Burzić.

”Što bi to vijeće trebalo dobiti? Znamo što se veže za Dalidu Burzić, što je slučaj “Memić”. Vijeće mora biti oprezno, a opreza nema. Znamo da su to natpisi, ali znamo i razmjere slučaja “Memić”, obrazložila je Mijić.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, istaknula je da organi nisu donijeli nikakvu odluku, ni disciplinsku ni tužiteljsku.

”Ako Tužiteljstvo otvori istragu, zna se koji je postupak”, dodala je Jukić. Tegeltija je napomenuo da nisu dobili bilo kakvu odluku, kao što bi bila naredba o provođenju istrage, koja dovodi u pitanje integritet Burzić.

Mijić je odgovorila da, dok traje ova afera, dok ne istekne mandat Burzić, Vijeće ima debele razloge da je ne imenuje u ovom trenutku.

”Vijeće neće učiniti nepravdu ni prema kandidatkinji ni prema javnosti. Bit će natječaja, trebat će sudaca. Ne dovodim u pitanje integritet kandidata, ali nije vrijeme”, dodala je Mijić, napomenuvši da Burzić treba ostati na funkciji glavne tužiteljice do kraja mandata, dok se ne razbistri situacija.

Jadranka Ivanović, član VSTV-a, naglasila je da se ne mogu opredjeljivati prema aferama, te da treba da se izuzmu od prejudiciranja pravomoćnih odluka.

”Disciplinski postupak koji nije okončan ne može biti smetnja, kao ni kazneni. Poštujmo presumpcije, legalisti smo”, dodala je Ivanović.

Inače, Burzić je glavna tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo, Blagić je tužitelj Tužiteljstva BiH, Stupar je sudac Kantonalnog suda u Sarajevu, a Kapetanović sudac Okružnog suda u Banjoj Luci.

Inače, Blagić, Stupar i Kapetanović izglasani su jednoglasno, dok je za Burzić glasalo 10 članova VSTV-a, a dva su bila protiv./HMS/

Najnovije

NA VRHU POPISA SARAJEVSKI GRAS

DUGUJU MILIJUNE Ovo su najveći dužnici neizravnih poreza u BiH

Za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obveze po osnovu PDV-a, trošarina i carina, stekli su se zakonski uvjeti, pa je Uprava za...