Vrtići u ostalim gradovima najavljuju poskupljenje: Grad Stolac subvencionira razliku kako ne bi došlo do povećanja

Grad Stolac je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u okruženju koja već dugi niz godina sufinancira rad dječjeg vrtića. U cilju rasterećenja roditelja Grad Stolac osigurao je dodatna sredstva u proračunu za 2024. godinu kako bi cijene smještaja u vrtiću za svu djecu ostale na razini prošlogodišnjih, odnosno kako ne bi došlo do njihova povećanja, kao što je to slučaj u nekim od okolnih gradova/općina. Zbog konstantnog rasta svih troškova, uključujući hranu, ali i troškova rada neki vrtići podižu cijene  svojih usluga.

Mjesečni boravak djeteta u gradskom vrtiću u Stocu dugi niz godina iznosi 120 KM i jedan je od najjeftinijih u Hercegovini, a iz proračuna se redovno izdvajaju sredstva za financiranje obnove vrtića, kao i sufinanciranje raznih projekata u kojima sudjeluje gradski vrtić. Troškovi boravka jednog djeteta u vrtiću iznose 450 KM, od čega roditelji plaćaju 120 KM, a preostali iznos financira grad kao osnivač.  Za drugo dijete popust je 10 %, a za treće dijete popust je 20 %.

Napominjemo da su kapaciteti u vrtiću popunjeni, samo ove godine upisali su 120 mališana u šest skupina, raduje nas činjenica kako do sada u vrtiću nije boravio veći broj djece. Roditelji u našem gradu najjeftinije plaćaju vrtić u Hercegovini, a osigurane su i naknade za svako novorođeno dijete u iznosu od 1000 KM.

Osim toga Grad Stolac subvencionira troškove prijevoza svih učenika u iznosu 100% cijene mjesečne karte za učenike koji su udaljeni od škole 2 km i više. Također, na početku svake školske godine Grad svim osnovnoškolcima osigurava besplatne radne bilježnice, a izdvajaju se i značajna financijska sredstva kroz stipendije redovnim studentima državnih sveučilišta.

Riječ je o nizu demografskih mjera koje grad provodi u skladu s financijskim mogućnostima, uz besplatan prijevoz učenika, stipendije, potpore novorođenoj djeci./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img