SAD

Vrhovni sud blokirao Bidenov plan o obaveznom cijepljenju ili testiranju

Američki Vrhovni sud blokirao je plan predsjednika Joea Bidena o obaveznom cijepljenju ili redovitom testiranju za zaposlenike velikih tvrtki, no dopušta da njegova administracija nametne posebne uvjete za zdravstvene ustanove koje financiraju savezne vlasti.

Sud je odluku donio nakon što je prošli petak saslušao usmene argumente u pravnoj bitci oko privremenih naloga koje su u studenom izdale dvije savezne agencije kako bi povećale stopu procijepljenosti na radnim mjestima u velikim tvrtkama, koje obuhvaćaju 80 milijuna američkih radnika, i saveznim zdravstvenim ustanovama.

Sud je bio podijeljen

Sud, koji ima konzervativnu većinu, bio je podijeljen u oba slučaja. U prvom slučaju je šest sudaca glasalo za blokadu naloga o obaveznom cijepljenju ili testiranju na radnom mjestu, a u drugom slučaju je pet sudaca podržalo obvezu za zdravstvene radnike, dok je četiri bilo protiv.

Liberalnoj većini se u drugom slučaju pridružilo dvoje sudaca iz konzervativnih redova, John Roberts i Brett Kavanaugh. Obveza se odnosi na 10.3 milijuna radnika u 76.000 saveznih zdravstvenih ustanova.

Od korone je u SAD-u dosad umrlo više od 845 tisuća ljudi

Predsjednik Biden u rujnu je predstavio propise za povećanje stope cijepljenja odraslih kao način borbe protiv pandemije, koja je usmrtila više od 845.000 Amerikanaca i opteretila gospodarstvo./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije