Von der Leyen, Plenković i Rutte na sastanku u Vijeću ministara BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se u utorak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom, dok se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Sarajevu, nije pojavio na jutrošnjem sastanku, pokazujući time da Hrvatska ne priznaje Željka Komšića legitimnim i legalnim članom Predsjedništva. Plenković se pojavio na kasnijem sastanku s predsjedateljicom i zamjenicima predsjedateljice Vijeća ministara BiH.

Posjeta europskih dužnosnika je uslijedila nakon odluke Europskog vijeća u prosincu 2023. o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom onda kada se postigne neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo. Europsko vijeće je također pozvalo Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u ožujku 2024. u cilju donošenja odluke.

Posjeta, kako javlja Anadolija, ima za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do ožujka ove godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Osim toga, posjeta će biti prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Europske komisije za Zapadni Balkan.

Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini, predsjednica von der Leyen, premijeri Plenković i Rutte će se sastati i osim s predsjedateljicom i zamjenicima predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i sa Zajedničkim kolegijem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao i predstavnicima civilnog društva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img